Nordic Walking

Achtergronden van Nordic Walking

Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.
Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.
 
In samenwerking met wetenschappers, medici en fitness professionals, zijn er speciale Nordic Walking poles ontwikkeld. Deze poles zijn gemaakt van koolstofcomposiet (carbon), welke grondstof borg staat voor een grote stevigheid en duurzaamheid, en die zeer licht in gewicht is. Daarnaast is carbon ideaal voor de absorptie van de trillingen, welke tijdens het krachtig afzetten van de pole ontstaan. De ergonomisch ontwikkelde handvaten, de speciale polsriemen (straps) , de verwisselbare pole-punt en de asfaltdop maken een effectieve afzet tijdens het Nordic Walking mogelijk.
 

Nordic Walking: logisch verlengstuk van wandelen

Is het moeilijk om de techniek te leren? Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar voor echt leren Nordic Walken, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect, is wel degelijk les nodig! Dit kan bij de AV De Spartaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met de trainingscoördinator
 

Trainingen

De trainingen duren ongeveer 1¼ uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempo wisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur en intervaltraining toegepast worden.  Voor de trainingstijden klikt u hier
 

Begeleiding

De training wordt gegeven door een gediplomeerde trainer, die u de techniek leert. De trainer heeft hiervoor een opleiding gevolgd tot trainer Nordic Walking bij de KNAU. Ook heeft de trainer diverse applicatie modulus gedaan voor het sporten met mensen met chronische aandoeningen.
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven