Nieuws

Duurzaamheid bij AV De Spartaan update

door
www.avdespartaan.nl
Wat doen we eigenlijk al?
We zijn een vereniging met veel bewuste leden die best veel dingen doen voor duurzaamheid. Hierover wordt mijnsinziens veel te weinig verteld. Daarom wil ik dit eens met jullie delen. Bij de nieuw/verbouw van ons clubgebouw stond de focus behoorlijk op GROEN. De resultaten daarvan op een rij:

 
Isolatie aan de gevels en het dak    60 zonnepanelen op het dak

De energiekosten zijn door deze maatregelen per kWh zelfs lager dan bij iedereen thuis. Dit komt doordat wij een grootverbruikers aansluiting hebben en doordat het rijk subsidie geeft zodat de zonnepanelen bijna net zo veel rendement opleveren als bij een particulieren (het rendement is 12 tot 15% als je veel gebruikt op het moment van opwekken).
 
Voor:
ELEKTRICITEIT
31.000 KWH
= 2.000,-

GAS
8.000 M3
Nu:
ELEKTRICITEIT
12.000 KWH
= 1.000,-

GAS
8.000 M3

Gas verbruik is dus niet gestegen terwijl we wel meer m2 hebben. Dit komt door isolatie en het goed inregelen van de installaties. Wel zullen de kosten van gas de komende tijd gaan stijgen dus heeft de penningmeester terecht gevraagd om voor de verlaging van het gasgebruik, ideeën aan te leveren.

Daarnaast zijn er tal van initiatieven zoals het verminderen van plastic gebruik in de kantine en inzamelen en doorverkopen van schoenen en kleding voor hergebruik. Het begint in ieder geval met nadenken over duurzaamheid. 
Dus hierbij een oproep aan iedereen:

Gebruik bewust onze faciliteiten en doe lichten uit en deuren dicht bij vertrek (denk ook aan het materiaalhok en de baanverlichting)!!
Heb je meer ideeën? Denk met ons mee!!

Eveline Botter,
e.e.botter@gmail.com
0621587071

Volgende keer meer over de kantine inzet, minder afval, gescheiden afval, afval is grondstof.
 

 
www.avdespartaan.nl
De Spartaan webshop is uitgebreid! Zowel kleding voor groot als klein is te bestellen… Meer >
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven