Nieuws

Nederlands Kampioenen bij NK Junioren Breda

door
www.avdespartaan.nl
De afgelopen weekend in Breda gehouden Nederlandse Kampioenschappen voor junioren zijn zeer succesvol verlopen voor De Spartaan. Met 4 gouden en 2 bronzen medailles was het een van de succesvolste jaren voor onze vereniging. 

Bij de meisjes junioren B was de koningin van de sprint de uit Sassenheim afkomstige Andrea Bouma. Op zaterdag moest zij eerst aantreden voor de 100 meter sprint. Haar start is niet haar sterkste punt, maar dat maakt ze elke keer weer meer dan goed met haar kracht en snelheid op de laatste 30 meter. Na de voorronde en de halve finale vlamde ze in de finale en behaalde zij goud in een zeer sterke tijd van 12,07 seconden. Op zondag moest ze aantreden voor de 200 meter sprint. Op dit nummer had ze de snelste tijd van dit seizoen staan en was dan ook torenhoog favoriet. Ze liet er geen gras over groeien. Er was er maar één, die recht had op de eerste plaats en dat was zij. 100 Meter konden haar tegenstanders haar bijhouden, maar daarna liep ze van iedereen weg en met een ruime voorsprong won ze haar tweede gouden medaille in een goede tijd van 24,33 seconden. Dit alles was nog niet genoeg voor haar, want aan het eind van de zondag kwam ze nog in actie op de 4 X 400 meter, samen met Lotte van Stijn, Rebecca Hulshof en Kimberley Booij. Met z’n vieren liepen ze steeds verder weg van de andere ploegen en in een tijd van 3 minuten en 59,57 seconden werd het Nederlands kampioenschap behaald. Na afloop van het kampioenschap bleek, dat Andrea Bouma zich geplaatst heeft voor het Wereldkampioenschap voor junioren later deze maand in Polen. De Spartaan is erg trots om een zodanige atlete binnen onze vereniging te hebben.
 
De vierde gouden medaille in Breda werd behaald op de 4 X 100 meter bij de meisjes B. Het kwartet Juliette Pluimert, Kimberley Booij, Lotte van Stijn en Lara Owobowale bracht het estafettestokje het snelste rond en met een tijd van 49,74 seconden werd het team Nederlands kampioen van het jaar 2016.
 
Naast de gouden medailles waren er ook nog twee bronzen medailles. Jurgen van der Zwet werd vorig jaar nog kampioen op de 400 meter Horden bij de jongens B. Dit jaar liep hij 0,8 seconden sneller dan in 2015, en bleef hij maar een paar tienden boven zijn beste tijd ooit, maar er waren helaas twee atleten sneller en met een tijd van 54,23 seconden bereikte hij de derde plaats. De tweede bronzen medaille ging naar Rebecca Hulshof op het onderdeel 400 meter Horden bij de meisjes B. Tijdens een zeer sterk gelopen race had ze nog even zicht op zilver, maar de krachten vloeiden in de laatste meters weg en met een laatste krachtsinspanning kwam ze in 1 minuut en 3,09 seconde als derde over de finish.
 
In dit weekend werden er nog meer finaleplaatsen behaald. Jarik Beukers bereikte bij de jongens A op het onderdeel hinkstapspringen met een persoonlijk record van 12,57 meter een 6e plaats. Mariska Hoogkamer haalde uit bij het kogelstoten meisjes A en werd 5e met een persoonlijk record van 11,97 meter. Lotte van Stijn liep een sterke 400 meter, kwam in een tijd van 1 minuut en 0,78 seconden als achtste over de finish. Daarnaast kan nog vermeld worden de schitterende prestatie van nog meisje C Lara Owobowale, die op de 100 meter Horden op 0,02 seconden de finale miste, maar met een tijd van 14,81 seconde de terechtkwam op 3e plaats allertijden op de ranglijst van de meisjes B van De Spartaan.
 

UItgebreid NK Junioren 2016 verslag (Levi van der Geest)
 

Net zoals vorig jaar was het NK junioren ook dit jaar weer in Breda bij AV Sprint. Wat dit jaar wel anders was, is het aantal deelnemers van De Spartaan: maar liefst 16 atleten mochten op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli aantreden, een record! Verschillende persoonlijke records en clubrecords werden verbroken en daarnaast werd er ook nog eens een stapel medailles mee naar huis genomen! Hieronder een verslag van deze wedstrijd.


Vrijdag begon het NK voor Jurgen van der Zwet, Rebecca Hulshof, Anneloes Pluimert, Carmen Oosterkamp en Thijmen Dofferhoff. De eerste 3 atleten deden dit op de 400 meter horden, Carmen liep de 3000 meter en Thijmen de 800 meter.  Jurgen van der Zwet begon de dag in de 2de serie van de 400mH. Hij zette hier de derde tijd neer, 56.31, waarmee hij zich kwalificeerde voor de finale op zaterdag. Rebecca en Anneloes liepen hetzelfde onderdeel, maar dan bij de vrouwen. Rebecca zette een tijd neer van 1:02,58, wat een persoonlijk en een clubrecord voor MA en MB is en was daarmee ook de snelste van iedereen! Zij plaatste zich met redelijk gemak voor de finale, die ook op zaterdag zou zijn. Anneloes liep naar een tijd van 1:11,10, wat ook een PR was, maar helaas net geen finaleplek. Zij liep uiteindelijk de 11de tijd. Vervolgens was Carmen aan de beurt op de 3 kilometer, ofwel 7 en een halve ronde hardlopen. Dit was gelijk de finale, gelijk knallen dus! Carmen liep naar een tijd van 11:02,01, wat ook een record was, al had ze het liefst onder de 11 minuten gedoken. Carmen is uiteindelijk 18de van Nederland geworden. Als laatste deelnemer op vrijdag was Thijmen aan de beurt op de 800 meter. 3 Series kwalificatie, waarna de finale ook de dag erna zou zijn. Thijmen gaf alles wat hij had, waarbij ook hij een persoonlijk record haalde (van 2:00,94 naar 2:00,04), maar miste helaas net de finale. Slechts 9 jongens liepen sneller, waardoor hij toch tevreden was met zijn plaats in de top 10.

Zoveel records al en dan moeten de zaterdag en zondag nog komen. Bizar!


Zaterdag was er vast een flinke file onderweg, want maar liefst 10 verschillenden van De Spartaan deden mee! Andrea Bouma en Juliette Pluimert kwamen in actie op de 100 meter, Kimberley Booij mocht hoogspringen, Lotte van Stijn liep de 400 meter zonder horden bij de meisjes en Thijmen Dofferhoff diezelfde afstand bij de jongens, Zeb Beelen de 1500 meter, Inge de Willigen was de kogelstoter van de dag en Jarik Beukers de verspringer. Ook waren de finales van de 400m horden voor Rebecca en Jurgen op zaterdag.

Andrea en Juliette startten de dag met de 100 meter. Andrea mocht gelijk in de eerste serie aan de bak, waarmee ze met 12.52 gemakkelijk haar serie won en zich kwalificeerde voor de halve finale later die dag. Juliette kwam in serie 2 tot een tijd van 13.08, wat een persoonlijk record is! Juliette zette de 30ste tijd neer.

In de halve finale was Andrea bijna een halve seconde sneller dan in de kwalificatie, waarbij ze een tijd neerzette van 12.03, wat al een persoonlijk record was! Dit was ook de snelste tijd in de halve finale. Precies rond etenstijd mocht Andrea proberen op het podium te komen. En dit lukte! In een tijd van 12.07 snelde zij naar een GOUDEN MEDAILLE op de 100 meter. Ontzettend goed gedaan en gefeliciteerd!

Kimberley was met haar record (1.71) misschien wel een van de favorieten, maar was uiteindelijk erg ontevreden over haar prestatie. Ze gaf aan, dat ze veel pech had en het allemaal niet meezat. Uiteindelijk was 1.60 goed voor een 13de plek. Lotte was vervolgens aan de beurt op de 400 meter. Met 1:01,19 kwalificeerde zij zich als seriesnelste voor de halve finale, die later die middag zou zijn. Tijdens die halve finale liep zij een kleine seconde sneller naar 1:00,47, wat genoeg was voor een finaleplaats! De finale vond plaats op zondag, hier later meer over. Thijmen mocht op diezelfde afstand knallen. Waar zijn benen nog moe waren van de 800 meter van de dag ervoor, moest hij zich toch weer van zijn beste kant laten zien. Ondanks zijn benen kwalificeerde hij zich toch mooi voor de halve finale met een tijd van 52,58, wat ook nog eens een PR was! Tijdens de halve finale kon Thijmen zich niet nogmaals verbeteren en kwam hij met 52,77 toch dichtbij zijn nieuwe record. Thijmen liep de 12de tijd van de jongens A.

Onze volgende topper is Inge. Inge behaalt de laatste tijd erg goede prestaties, maar baalde dat dit er op zaterdag niet inzat. Inge wilde zo graag, dat het haar uiteindelijk alleen maar tegen ging werken. Een 16de plek, met een afstand van 10.64, die zij op de centimeter nauwkeurig precies 2 maal stootte, was het resultaat. Zeb Beelen mocht zijn grote uithoudingsvermogen testen op de 1500 meter, bijna 4 hele rondjes. Zeb vond zo’n grote wedstrijd toch erg spannend de eerste keer en gaf aan door de zenuwen niet optimaal gepresteerd te hebben. Met 4:30,02 is hij toch mooi 22ste geworden. Jarik kwam op de zaterdag in actie op het onderdeel verspringen. In zijn eerste poging kwam hij al tot 5,99, waarna hij toch graag nog een centimeter verder zou willen komen (of meer natuurlijk). Helaas was zijn eerste gelijk zijn beste en mag hij genoegen nemen met de 12de plaats. De laatste 2 atleten op de zaterdag waren Rebecca en Jurgen. Beide kwamen in actie in de finale van 400mH en hadden kans op een medaille.

Rebecca was als eerste van de 2 aan de beurt. Ondanks dat haar tijd wat minder was dan de dag ervoor, was haar prestatie (1:03,09) genoeg voor een BRONZEN MEDAILLE!

Ook Jurgen had podiumkansen en liet deze niet liggen. Waar hij heel stiekem gehoopt had op een gouden plak, was hij uiteindelijk toch erg tevreden met een BRONZEN MEDAILLE! Beide gefeliciteerd met jullie 3de plaats!

Mooi dagje, 1 gouden en 2 bronzen medailles. Gelukkig hebben we nog een dag, waar er misschien nog wel meer podiumplekken inzitten.
 

Toppers van de zondag: Lara Owobowale (stiekem een meisje C) op de 100mH, Jarik Beukers HSS, dynamische duo Andrea en Juliette op de 200m bij de meisjes en Jurgen bij de jongens, Zyna van de Poel en Mariska Hoogkamer bij het kogelstoten bij de meisjes, Wolf Nederpelt bij de jongens en estafetteteams Juliette, Lara, Lotte en Kimberley bij de 4x100 en Lotte, Rebecca, Kimberley en Andrea op de 4x400. Daarnaast mocht Lotte ook nog de finale lopen op de 400m.

De zondag begon met Lara over de horden. Als meisje C plaatste zij zich tussen al die oudere meisjes toch voor de halve finale met een tijd van 14,94, wat al een PR was van bijna een halve seconde! In de halve finale verbeterde ze die tijd nog eens naar 14.81! Zuur was het feit, dat zij op 2 honderdste van een seconde na de finale miste. Zij is uiteindelijk 9de geworden, wat veel belooft voor de komende 2 jaar!

Vervolgens was Jarik aan de beurt. Waar hij zaterdag maar 1 sprong hoefde te doen, mocht hij er nu nog eens een hink en een stap voorzetten. Hij deed dit zeker niet onverdienstelijk, waarbij hij in zijn eerste poging al een PR van 61 centimeter neerzette! Net als bij het verspringen was zijn eerste helaas zijn beste, maar mag hij zeker tevreden zijn met een 6de plaats!

Daar waren Andrea en Juliette weer. Dit keer waren zij te vinden bij de start van de 200 meter. Andrea was tijdens het NK senioren al gekomen tot een tijd van 23,93, wat uiteindelijk een kwalificatie betekende voor het WK junioren, maar moest dit nog wel even waarmaken tijdens het NK. Andrea plaatste zich met gemak voor de halve finale later die dag, met een tijd van 25.57, waarbij ze de laatste 100 meter rustig aan kon doen. Juliette kam met 26.81 dicht bij haar PR (26,75), maar miste dat maar net. Juliette is uiteindelijk 22ste geworden. In de halve finale had Andrea weer geen kind aan de rest van haar serie. Met ruim een seconde voorsprong op de nummer 2 liep zij naar een tijd van 24.98, wat voldoende was voor een finaleplaats. Bijzonder genoeg was in de finale ook niemand bestand tegen het sprintwonder. Met een tijd van 24,33 was zij ruim een halve seconde sneller dan de nummer 2, wat nog een GOUDEN MEDAILLE betekende! Nogmaals gefeliciteerd!


Op diezelfde afstand mocht Jurgen ook laten zien, wat hij in huis heeft. Met 23,44 plaatste hij zich met redelijk gemak voor de halve finale. In de halve finale was hij 3de van de serie met een tijd van 23,78, wat helaas niet genoeg was voor een plek in de finale. Jurgen zette uiteindelijk de 14de tijd neer. Waar Inge zaterdag als meisje B mocht kogelstoten was het vandaag de beurt aan Mariska en Zyna, als meisjes A. Zyna heeft naar haar mening niet het beste laten zien, wat ze kon, maar was uiteindelijk wel tevreden met 11.50, wat een 9de plek betekende. Mariska daarentegen was terecht wel heel tevreden, want bijna elke stoot was een nieuw persoonlijk record. Uitendelijk stootte ze bijna een hele meter verder (van 11.03 naar 11.97), wat een 5de plaats betekende!

Wolf mocht op ditzelfde onderdeel bij de jongens B meedoen. Zelf was hij niet erg te spreken over zijn prestatie, omdat dit niet in de buurt kwam van zijn record, maar ondanks dat heeft hij met 12.62 toch mooi een 13de plaats behaald!


Voordat ik de uitslag van de estafettes vertel, heeft u eerst nog een finale te goed. Lotte van Stijn liep zaterdag de 400 meter zo goed, dat ze vandaag mee mocht doen met de finale! In een tijd van 1:00,78 rende zij uiteindelijk naar een 8ste plaats! Als laatste stonden de estafettes op het programma. De 4x100 meter werd gelopen door Juliette, Lara, Lotte en Kimberley, waarna diezelfde Lotte en Kimberley vervolgens een half uur later (!) met Rebecca en Andrea ook nog de 4x400 meter liepen.

Om alle bizarre gebeurtenissen maar even samen te vatten: 2 KEER GOUD! Waar op de 4x100 meter met precies een halve seconde alle andere clubs werden verslagen (tijd 49.74), was dit verschil op de 4x400 meter nog vele malen groter. Maar liefst 7 seconden eerder kwamen de meisjes van De Spartaan over de finish in 3:59,57, wat naast de gouden medaille ook nog een clubrecord van 9 seconden betekende.

Uiteindelijk zijn er afgelopen weekend 4 gouden en 2 bronzen medailles behaald, allemaal door B junioren. Ik denk, dat we met deze ploeg een prachtige toekomst tegemoet gaan. Iedereen gefeliciteerd met de prestaties en ga zo door!


Video 200m finale MB Andrea Bouma 24,33 GOUD:
https://www.youtube.com/watch?v=E9RZOEszY8o&index=12&list=PLWZMdj2vL7wQml2knXEzPAu-5nHKJ0QMb

Video 400m finale MB Lotte van Stijn 1:00,78 8e
https://www.youtube.com/watch?v=ZTPkdYCub9k&index=4&list=PLWZMdj2vL7wQml2knXEzPAu-5nHKJ0QMb

Video 400mH 2e serie JB Jurgen van der Zwet 56,31
https://www.youtube.com/watch?v=w63QzVgxSwo&list=PLWZMdj2vL7wQwjmLy6a2ukoGL1b8CbhA8&index=4

Video 400mH 1e serie MB Rebecca Hulshof 1:02,58
https://www.youtube.com/watch?v=bp4-fRXXMpM&index=6&list=PLWZMdj2vL7wQwjmLy6a2ukoGL1b8CbhA8

Video 400mH 3e serie MB Anneloes Pluimert 1:11,10
https://www.youtube.com/watch?v=P60-3bt4vtI&index=8&list=PLWZMdj2vL7wQwjmLy6a2ukoGL1b8CbhA8

Video 100m finale MB 1e Andrea Bouma 12,07 GOUD
https://www.youtube.com/watch?v=yf08qs7nvJw&list=PLWZMdj2vL7wSJiS-Bfamn9rmlZpNBNnh7&index=9

Viideo 400mH finale JB 3e Jurgen van der Zwet 54,23 BRONS
https://www.youtube.com/watch?v=n9yNBmqCgDA&list=PLWZMdj2vL7wSJiS-Bfamn9rmlZpNBNnh7&index=10

Video 400mH finale MB 3e Rebecca Hulshof 1:03,09 BRONS
https://www.youtube.com/watch?v=fCCu_gDphDE&list=PLWZMdj2vL7wSJiS-Bfamn9rmlZpNBNnh7&index=12

Resultaten:
http://www.liveresults.nl/2016070103/schedule.html

Jurgen 400mH JB: 54,23 BRONS
Rebecca 400mH MB: 1:03,09 (1:02,57 CR MB & MA in series) BRONS
Anneloes 400mH MB: 1:11,10 (PR) 11de plek
Carmen 3000m MB: 11:02,01 (PR) 18de plek
Thijmen 800m JA: 2:00,04 (PR) 10de plek

Andrea 100m MB: 12,07 (12.03 =CR V, MA & MB) GOUD 
Juliette 100m MB: 13.08 (PR) 30ste plek
Kimberley hoog MB: 1.60m 13de plek
Lotte 400m MB: 1:00,47, 8ste plek
Inge kogel MB: 10,64m 16de plek
Thijmen 400m JA: 52,58 (PR) 12de plek
Zeb 1500m JB: 4:30,02 22ste plek
Jarik ver JA: 5,99m 12de plek

Lara Owobowale 100mH MB: 14,81 (PR) 9de plek
Jarik Beukers HSS JA: 12.57m (PR) 6de plek
Andrea 200m MB: 24,33 GOUD
Juliette 200m MB: 26,81 22ste plek
Zyna kogel MA: 11.50m 9de plek
Mariska kogel MA: 11.97m (PR) 5de plek
Wolf kogel JB: 12.62m 13de plek

4x100m MB
Juliette, Lara, Lotte en Kimberley: 49,74 GOUD
4x400m MB
Lotte, Rebecca, Kimberley en Andrea: 3:59,57 (CR) GOUD 


 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Het bestuur heeft een cheque ter waarde van € 10.000,- van het Rabo Impactfonds in ontvangst mogen nemen. Het Rabo Impactfonds… Meer >
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven