Het laatste nieuws

vrijwilliger van de maand

01 april 2018 door Jeannette van der Toorn
www.avdespartaan.nl

VRIJWILLIGER VAN DE MAAND: JISKA MAAS – SECRETARIS


 

Sinds juni 2017 is Jiska Maas de secretaris van onze vereniging. Tijd om haar wat uitgebreider voor te stellen aan alle leden. Jiska reageerde gelijk enthousiast toen ik haar benaderde. Hieronder haar antwoorden op de interviewvragen.


 

Wil je eerst iets vertellen over jouw achtergrond? (Geboren/getogen/ woonplaats / studie-werk/ etc.)

Mijn geboorteplaats is Leiden, daar ben ik ook opgegroeid. Mijn studie neuropsychologie heb ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gevolgd en afgerond. Aan het eind van mijn studie ben ik in Den Haag gaan wonen. In die periode heb ik mijn vriend, Michael Kaptein, leren kennen. We hebben elkaar ontmoet toen wij een gezamenlijke vriendin hielpen met verhuizen. Het motorrijden bleek een gezamenlijke interesse te zijn en na een eerste date ontdekten we dat we bij elkaar om de hoek woonden. Toeval? Het duurde niet lang voordat wij gingen samenwonen in het Haagse. Na een aantal jaar hadden wij de wens tot gezinsuitbreiding en zijn we verhuisd naar Hillegom. Inmiddels hebben we twee kinderen: David (8) en Anouk (6). David is sinds twee jaar lid van De Spartaan en Anouk wil inmiddels ook lid worden.

Ik heb in de GGZ/psychiatrie en ouderenzorg gewerkt als psycholoog. Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om te stoppen met werken en mij te richten op mijn gezin, een grote verbouwing van ons nieuwe huis en mijn eigen ontwikkeling. Naast mijn secretariswerk voor De Spartaan ben ik één dagdeel per week gastvrouw bij het inloophuis Adamas in Nieuw Vennep en het Spaarne Gasthuis. Het doen van vrijwilligerswerk zorgt voor een fijne balans.

Sinds wanneer ben je betrokken bij De Spartaan en op welke manier?

Sinds ruim twee jaar is onze zoon David lid geworden bij De Spartaan. Maar de vereniging was mij al eerder bekend via Michael: hij is van 1980 tot 2004 ook lid geweest. In het voorjaar van 2017 werd er na de training van David een oproep gedaan op de baan voor de secretarisfunctie. Het sprak mij aan en na een gesprek met Jennifer Lem en Jacqueline Winnen (mijn voorganger) ben ik begonnen als secretaris.

Heb je zelf een sportieve achtergrond? En heb jij nog andere hobby’s?

Ik heb zelf verschillende sporten gedaan: (wedstrijd)roeien en tijdens mijn studie heb ik intensief karate en jiu jitsu erbij gedaan. Nadat ik zes jaar geleden ben geopereerd, kan en mag ik niet alles meer. Op dit moment ben ik lid van een sportschool. In de toekomst wil ik het roeien weer oppakken.

Het aanleggen van onze tuin en moestuin vind ik erg leuk om te doen. Ik ben graag buiten. Maar koken en handwerken doe ik ook graag. Motorrijden is ook een liefhebberij van me, maar ligt sinds de komst van de kinderen een beetje stil. Misschien dat ik na een paar lesjes het weer durf op te pakken!

Ik hou van reizen en ontdekken; zowel ver weg als dichtbij. Ik kom tot rust in de natuur. Ik kan echt genieten van onze tuin, het Nederlandse strand, ongeacht het weer, en een heerlijke boswandeling. Tegelijkertijd vind ik het heerlijk om door een stad als Marrakech te lopen en alle geluiden, geuren en kleuren te ervaren en contact met mensen te maken. Als de kinderen wat ouder zijn, willen Michael en ik graag weer verdere reizen gaan maken. Mijn meest bijzondere reizen waren een motorreis door China en een rondreis met zijn tweeën door Namibië.

Wat was jouw motivatie om je aan te melden voor de secretarisfunctie?

Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij het reilen en zeilen van de vereniging. Ik hou mij graag bezig met communicatielijnen, organisatorische structuren, processen, verslaglegging en wetgeving. Deze aspecten komen terug in de functie van secretaris. Daarnaast leek het mij een goede manier om de vereniging beter te leren kennen.

Hoe kijk je naar vrijwilligerswerk bij De Spartaan? En heb je daar een ander beeld van gekregen na ruim een half jaar secretarisschap?

Wat mij opvalt is dat alle vrijwilligers de vereniging een warm hart toedragen en enorm betrokken zijn. Wat iemand doet en de mate waarin verschilt bij iedereen, maar iedereen doet het met plezier en dan krijg je als vereniging veel voor elkaar. Met de vernieuwbouw zie je dat nog eens extra naar voren komen. Wat een inzet!

Het heeft mij verrast hoeveel vrijwilligers betrokken zijn bij de vereniging en hoe de vereniging (organisatorisch) in beweging blijft. Ik vind het fijn om daar aan te kunnen bijdragen. Ik ben nog steeds mensen aan het leren kennen en aan het ontdekken wie wat doet en hoe bepaalde zaken geregeld zijn. Iedereen is heel toegankelijk, dat maakt het makkelijker en plezierig. Er zit wel veel kennis in de hoofden van mensen, in plaats van dat het op papier of digitaal te vinden is. Daar zou ik nog wel eens mee aan de slag willen gaan en een ‘kwaliteitssysteem’ neerzetten.

Wat wil je zeggen tegen andere Spartanen, en m.n. tegen leden/ouders die nog niet een vrijwilligerstaak uitvoeren?

Wat is De Spartaan toch een fijne, leuke vereniging. Er heerst een positieve, actieve en gemoedelijke sfeer. Ik vind het leuk om daar onderdeel van te zijn en onze kinderen die sfeer, naast het sporten, mee te kunnen geven.

Vrijwilligerswerk is leuk om te doen. Als je iets kiest, dat bij je past (een vaste rol in een commissie of een tijdelijk project, een rol met een klein of groot takenpakket, iets regelen of iets doen), dan geeft het een gevoel van betrokkenheid, waardering en voldoening. Je kan iets betekenen en je talenten benutten. Iets, samen met anderen, bijdragen aan de vereniging kan op veel verschillende manieren!


 


  
www.avdespartaan.nl
Afgelopen zondag 14 april stond de eerste competitiewedstrijd voor de senioren op het programma. Voor de vrouwen dit keer in Gouda en… !lbl#NIEUWS_READMORE!
 
www.avdespartaan.nl
Elke donderdagavond, start 19:15 uur vanaf de parkeerplaats Waterleidingduinen, ingang De Zilk. Onder leiding van Henk de Jong,… !lbl#NIEUWS_READMORE!
 
Starttijd zaterdagochtend is 9u30. 27 april geen training. !lbl#NIEUWS_READMORE!
 
www.avdespartaan.nl
De prijzen in de kantine zullen per 15 mei 2019 worden verhoogd. Per jaar worden de prijzen bekeken en dit jaar hebben we besloten de… !lbl#NIEUWS_READMORE!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Postadres:
Secretariaat AV De Spartaan
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven