Nieuws

Een goed begin is het halve werk: Seniorencompetitie 14 april

20 april 2019 door Davey Kaak
www.avdespartaan.nl

Afgelopen zondag 14 april stond de eerste competitiewedstrijd voor de senioren op het programma. Voor de vrouwen dit keer in Gouda en de voor de mannen in Groningen.
Hieronder het wedstrijdverslag van beide wedstrijden.

De uitslagen zijn te vinden via atletiek.nu:
Dameshttps://www.atletiek.nu/wedstrijd/vereniging/25464/140/
Heren: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/vereniging/25465/140/


Dames
Door Laurien van de Coevering

 

Zondag 14 april begon voor de senioren de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Het was een koude dag, maar ondanks de kou hebben de dames goed gepresteerd en landelijk een 4e plek weten te bemachtigen, met een aantal mooie prestaties.
 

De dag begon met het kogelstoten, waar Inge gelijk een mooi PR stootte van 10,88m. Vervolgens begonnen Hieke en Lara met 100mH. Daarbij zette Hieke een tijd neer van 16,72 s en Lara behaalde een mooie 2e plek in een tijd van 14,95 s. Ondertussen begon Eveline met het hoogspringen en zij sprong naar een hoogte van 1,55m. Later op de middag begon Kimberley hier ook aan en sprong net iets hoger, namelijk 1,60m, en haalde daarmee de punten binnen voor het team.


Om kwart voor 1 startte de eerste serie van de 800m met Lianne, die een stabiele race liep in een tijd van 2:46,28. In een serie daarna mocht Carmen ook beginnen aan de 800m. De race begon hard, waardoor Carmen finishte in een tijd van 2:32,25. Daarna was het de beurt aan Aisha om te gaan beginnen met hink-stap-springen. In haar eerste poging zette ze gelijk haar beste prestatie neer; 9,04m. Eveline kwam net iets verder en sprong naar 9,51m.

Tijdens het hink-stap-springen begonnen Juliëtte en Lotte met de 100m, die het in dezelfde serie tegen elkaar mochten opnemen. Na een spannende race finishte Lotte twee honderdsten eerder dan Juliëtte in een tijd van 13,43 s. Snel daarna mocht Lotte een 400m lopen en werd knap 2e in een tijd van 59,49 s. Ook Femke liep deze afstand en finishte in een tijd van 1:07,06.

Bij discus kwam Inge tot een persoonlijk record van 33,22 m, waarmee zij veel punten binnenhaalde. De 200m werd overduidelijk gewonnen door Lara in een tijd van 25,81 s. Het een-na-laatste onderdeel was de 3000m. Deze werd gelopen door Daniëlle en Mieke, die vlak na elkaar finishten. Daniëlle liep een tijd van 11:29,05 en Mieke liep 11:33,84.
 
Tot slot liepen Anne-Wil, Eveline, Juliëtte en Kimberley de Zweedse estafette. Anne-Wil opende deze race heel snel en liep gelijk voorop. De rest van de race waren ze ongeslagen. De snelle race werd beloond met een tijd van 2:23,94.
 

Heren
Door Richard Assendelft

 

Na het succes van vorig seizoen was 14 april dan eindelijk het moment dat het herenteam mocht aantreden in de 1ste divisie. Na een aantal jaar in de 2e divisie vertoefd te hebben waren de mannen terug van weggeweest met een jong, fris en gretig team. De locatie van dit festijn was door de atletiekunie natuurlijk zo tactisch mogelijk gekozen om reisgenot en stramme benen te maximaliseren: Groningen. Na 3 uurtjes sterke verhalen, twijfelachtige muzieksmaak en curieuze geurtjes daalde het team neer in het ietwat koude noorden. Met een waterig zonnetje, een striemende wind en een temperatuur net boven de 0° beloofde het een dagje afzien te worden.


De eerste atleten die het strijdtoneel mochten betreden waren onze slingeraars. Traditioneel een onderdeel voor de oude garde stonden daar nu dan ook Peter en Dave klaar om een slingertje te wagen. Peter pakte de stabiele 7 punten met een worp van 41,26m, waar Dave een afstand van 33,74 mocht noteren.


Op hinkstap zagen we vervolgens onze reddende engel Joost 'Geertje' Dofferhoff verschijnen. Door afwezigheid van Jelle mocht Joost het zware onderdeel op zijn schouders nemen. Zijn net-niet-pr-sprong van 11,57m was echter niet genoeg voor de punten, die hij zich liet afsnoepen door Jarik, die met een flink briesje in de rug (+4.0m/s) een afstand van 11,88m noteerde.

Diezelfde Jarik liet zien dat hij niet alleen de 3-sprong machtig is, maar ook de 3-pas. Op de 110m horden liep hij een nette 17,80s, waarna Jurgen de broodnodige 7 punten pakte in 16,07. Bijna tegelijk mocht Neal op zijn favoriet onderdeel polshoog starten. Na een al wat wisselvallige start bleek 4.00m het eindstation te zijn, wat toch nog goed was voor 9 punten.


Nadat Jeroen de ijskoude waterbak bedwong tijdens de steeplechase in een tijd van 11:04 en Julian en Emiel lieten zien dat ze even strakke tijden kunnen lopen op een 100 meter (beide 11,52s), was de dag alweer zo goed als halverwege en begon het zonnetje het af te laten weten. Dik ingepakt lieten de supporters en atleten zich echter niet kennen en schreeuwden hun kelen schor. Om in die kou toch soepele spiertjes te houden was onze eigen masseuse Nicolette mee om pijntjes te verhelpen en blessures te voorkomen. Vers van de pijntafel stond zo ook Jurgen weer helemaal soepel aan de start van de 400m. Dat hij tegenwoordig ook een springer is, was te zien aan zijn harktechniek op de laatste 50m. Ook van het puntenharken heeft hij kaas gegeten, want 8 zaten er door dit onderdeel alweer in de pocket na een tijd van 51,64. Dappere Bas, die ook op dat onderdeel stond, zei dat hij door zijn geringe lengte minder last van de wind zou hebben en dat hij dus het rechte stuk tegen de wind in aanvallend ging lopen. Het tweede was waar, het eerste niet. Als een dolle stier trotseerde hij de wind, maar helaas was de tank na dat rechte stuk wel flink leeg. Na 200m verder strijden bleef er toch nog een tijd van 53,96 op de klok stilstaan.

Tijdens al dat rengeweld was onze wildcard Ruben bezig met het hoogspringen. Geheel in stijl, zonder de afgelopen maanden getraind te hebben, sprong hij naar 1,95 met een ijzersterke laatste sprong op 2,05 (net niet). Levi sprong op datzelfde onderdeel naar zijn stabiele hoogte, die onlangs is aangepast van 1,85 naar 1,80.


Als de wat langere afstanden gaan beginnen zien we ons vaste groepje de baan opkomen: Thijmen (800m), Zeb (1500m) en Davey (1500m). Zoals verwacht werd de 800m een boemeltje waarbij Thijmen zich in een ijzersterke laatste ronde (rond de 56s) naar een 2e plek en 11 punten liep. Op de 1500m werd er gekozen voor een tactische aanpak. Davey belichaamde het spreekwoord 'take one for the team' door de eerste 2,5 ronden te hazen voor Zeb. Die kon vervolgens een mooie 7e plek bemachtigen in een tijd van 4:19.


Als laatste individuele onderdelen waren er nog de 200m en het kogelstoten. Eerstgenoemd onderdeel bleek een meevaller in punten, waar Steven een dik pr van 22,85 liet noteren, goed voor 9 punten. Ook Emiel liet weer van zich horen, die na een tijd van blessureleed een nette 23,43 liep. Tijdens het kogelen liet Ruud zien dat we daar ook tot de stabiele middenmoot behoren met 6 punten (11,94m).

Als traditionele afsluiter van zo'n competitie wordt er, naast het gezamenlijk eten, ook nog een estafette gelopen. Dit keer op het programma een 4x100m. Door de mannen werden er geen rare fratsen uitgehaald. Het stokje werd netjes overgegeven en een tijd van 44,34 (goed voor 8 punten) ging de boeken in.


Na dit spectaculaire dagje staan de mannen op een 5e plaats. Dankzij de goede sfeer en motiverende ploegleiders kijkt men nu al uit naar de 2e wedstrijd. Behoud in de 1ste divisie is het uitgangspunt, al dromen sommigen al over een nieuwe promotie. 
www.avdespartaan.nl
Zondag 13 oktober 2019 organiseert De Spartaan in het Keukenhofbos in Lisse de jaarlijkse hardloopwedstrijd 'Crossen door de… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Dit jaar kunnen we weer terugkijken op een goed marathonjaar. We hebben met de marathongroep drie marathons gelopen. De Heuvelland… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Wat doen we eigenlijk al? We zijn een vereniging met veel bewuste leden die best veel dingen doen voor duurzaamheid. Hierover wordt… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Op dinsdag 24 september organiseren we een wandeling door Lisse. Start om 19.30 uur bij de ingang naar de sportzaal tegenover… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven