Nieuws

Simon Grannetia loopt 3.000m steeplechase tijdens Universiade

08 juli 2019 door Paula Hollander
www.avdespartaan.nl

Een paar dagen voor de wedstrijd van de Universiade in Napels heb ik contact met Simon, of hij interesse heeft in een interview met het Leidsch Dagblad. “Ja zeker!” De tip kwam van Anthony Ott: wist je dat Spartaan atleet Simon Grannetia meedoet aan de Universiade? Dat is natuurlijk heel bijzonder en zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden en wat meer te weten over Simon. Dinsdagochtend komt hij in actie tijdensd de series.


“Ik was 15 jaar toen ik op atletiek ging. Ik werd specifiek lid voor het hardlopen, dus ik heb nooit echt andere onderdelen gedaan. Ik heb een keer hoogspringen gedaan maar ik bakte er niks van en een keer speerwerpen en Anthony vroeg toen "weet je zeker dat je linkshandig bent". Dus altijd maar bij het hardlopen gehouden en ook leuk gevonden.”

 

Simon is lid geworden van De Spartaan zoals zoveel recreanten lid worden, maar Simon was wel wat jonger. Hij begon met hardlopen om te trainen voor de Dam tot Damloop, hij deed mee met een team van het werk van zijn vader. En hardlopen vond hij wel leuk. “Destijds had ik een vriend op de middelbare school, Max van der Voet, die op atletiek zat en aan hem stelde ik alle vragen hoe training precies was en dergelijke. Daarna lid geworden.”

 

Het hardlopen was zijn onderdeel dus kwam bij bij de MiLa's terecht (Midden Lange afstandlopers). Daar probeerde hij de steeplechase uit. Ondanks een val en dikke knie bij de eerste keer, beviel het hem meteen. Zijn eerste wedstrijd kan hij nog goed herinneren. “Met mijn broer reed ik naar Haag Atletiek. We hadden dikke vertraging dus ik had amper de tijd voor een warming-up. De organisatie was zo aardig om de start wat te vertragen. Er deden dan ook maar drie mensen mee. Ik viel na 500 meter ….” Dat hij nog niet veel ervaring had was te zien aan zijn cross spikes en sokken. Publiek riep: "hé, er zit een vissie in je schoen!"

 

Nu aantal jaar later is Simon een ervaren steeplechase (sc) atleet met mooie resultaten. In 2015 zilver op de 3.000m sc tijdens de NK, om een jaar later Nederlands Kampioen te worden om deze afstand. En nu maakt hij zich op de Universiade in Napels. Samen met trainingsgenoot Noah Schutte (Leiden Atletiek) en 9 andere Nederlandse sporters is hij nu in Napels. Onder begeleiding van onze eigen atleten trainer Anthony Ott.

 

Voor de Universiade is hij goed getraind. “Meestal train ik 10 tot 12 keer in de week. Meestal houd ik het bij in kilometers. Vanwege mijn blessure, gescheurde lis-franc ligament, heb ik 8 maanden niet kunnen hardlopen, waarvaan 2 maanden helemaal niks trainen. Nu ben ik weer goed bezig. Afgelopen drie weken op hoogte heb ik rond de 120 km per week gelopen.

 

Hij woont sinds drie weken in Boulder (Colorado, USA) na zijn studie (master in Engineering) in Portland (Oregon, USA) te hebben afgerond. Boulder ligt op 1600m hoogte. Hij heeft gemerkt dat hij nu een stuk fitter is dan een maand geleden. “Mijn laatste wedstrijd was eind mei, zo'n 6-7 weken geleden. Dit waren de regionale kampioenschappen voor studenten in de VS, NCAA (West) Regionals. Ik liep daar 8.58" wat een 'seasons best' was. Gezien dit al even geleden was en ik zeker nog in de stijgende lijn terug van de blessure zit, ga ik er van uit dat ik minstens in betere vorm ben dan dat.”

 

Zijn kansen op de Universiade vindt hij lastig om in te schatten, omdat je niet goed weet wat de vorm van de andere sporters is. Zo vaak kom je elkaar niet tegen op internationaal niveau. Daarnaast kan tijdens een steeplechase wedstrijd veel gebeuren. Het is ook een tactische race waar zomaar een andere favoriet naar voren kan schijven. Ambitieus is Simon uiteraard. “Ik wil minstens de finale halen en dan in de finale zien wat ik waard ben. Ik denk dat ik heel tevreden kan zijn als ik in de top 10 weet te eindigen.” Dinsdagavond zijn de series en vrijdagavond de finale. Hij neemt het onder andere op tegen een snelle maar wisselvallige Algerijn (met 8.22 als pr) en twee of drie Ethiopiërs. “Zij lopen boven de 9 minuten maar dat is altijd op 2400m hoogte, dus die kunnen vast sneller”, aldus Simon.

 

Na de Unversiade vliegt Simon weer terug naar Boulder. Hij heeft daar een baan gevonden bij een IT sport bedrijf dat sensors maakt om je bewegingen te volgen. “Daar ga ik een betaalde stage lopen van 4 tot 6 maanden bij de applied sport research groep. Dit bedrijf heet LEOMO (leomo.io). De stage lijkt mij op de buik geschreven. Het is een mooie combinatie van wat ik academisch geleerd heb in mijn bachelor Natuurkunde en in mijn master in Engineering (met focus op 'electrical' en computer) en met mijn passie van sport.”

Simon en trainingsgenoot Noah in Portland Simon in actie op NK 2011 Simon in Portland Goud voor Simon tijdens NK 2016

 


 
www.avdespartaan.nl

Clubblad juni 2020

30 mei 2020
Met toestemming van ons bestuur mochten wij "De redactiemeiden", mits we voldoende veiligheidsmaatregelen konden nemen, weer een… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Op zoek naar een nieuwe hardloopuitdaging? Probeer dan eens trailrunning. De basis van trailrunning is zo veel mogelijk onverhard te… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Beste Sporters, er leek ruimte om beperkt te openen maar dit mag nog niet voor verenigingskantines. De voorgenomen opening op 2 juni… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Op de parkeerplaats van de Spekkelaan is een boom gemarkeerd met een lint als waarschuwing voor de eikenprocessierups. Het kan ook zo… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven