Nieuws

Vrijwilliger van de maand november: Jan Beijk

door
www.avdespartaan.nl
Dit keer is het weer eens tijd om iemand te interviewen vanuit de Jeugdsector: Jan is trainer van de pupillen (vrijdag) en D-junioren, en vrijwel altijd aanwezig bij de wedstrijden. Hij is bij alle jeugdleden en ouders bekend en al meer dan 25 jaar lid.
 

Even voorstellen: Mijn naam is Jan Beijk, inmiddels 34 jaar, geboren (op een woonboot) en getogen (vlakbij de Engel) in Lisse. Lid sinds ik mee kwam met een vriendje waar ik aan het logeren was (Eric Bisschops).
Verder: wiskundeleraar in spe, idealist, broer, bordspellen-nerd en theoretisch drummer in een rockband. En dus enthousiast trainer.

Interview Vrijwilliger van de maand:

Wanneer en hoe ben je bij De Spartaan gekomen? Welke onderdelen doe/deed je het liefst?
Ik ben zoals iedereen gewoon begonnen bij Marga. Ik kan me niet veel herinneren van de pupillentijd maar wel dat we op zaterdagmiddag trainde in de gymzaal van de St Joseph-school, onder leiding van o.a. Karin Zonneveld en Edwin Warmerdam. Bij de C/D-junioren deed ik vooral aan sprint en af en toe een werponderdeel. Ik was nooit echt wedstrijdgericht. Daar was ik denk te onzeker voor. Ik was wel altijd op de training.

Wanneer en hoe ben je in het vrijwilligerswerk bij De Spartaan gerold, welke taken heb je gedaan en wat doe je nu?  En hoe beleef je deze activiteiten?
Ik weet dat ik op mijn 17e voor het eerst als leiding meeging op kamp. Ik denk dat ik rond die tijd ook ben begonnen met training geven aan de pupillen. Ik ben vooral begonnen met vrijwilligerswerk omdat mijn Spartaan-vrienden (Arne, Rory, Joost, Wouter en Vincent, die allemaal een paar jaar ouder waren) dat ook al deden.

Op dit moment geef ik drie keer per week training (pupillen, D-junioren en de werpgroep voor C/D-junioren). Ik zit ik de jeugdraad, de technische raad, ik ben jury, ik begeleid the next generation, ik ben bij de meeste wedstrijden en organiseer af en toe een kamp.

Wat zijn voor jou je mooiste “sport”momenten/ herinneringen?  
Ik ben niet zo van de topsport. Sport is voor mij echt een hobby en het gaat mij meer om het verenigingsleven. Ik vind de sfeer bij een meerkamp heel gaaf en de competitie (waar je als team presteert) vind ik ook heel vet maar zodra de overheid moet bijspringen om je topsport-carrière te kunnen uitoefenen ga je wat mij betreft iets te ver. Sport moet wel bijzaak blijven.
Ik ging vroeger graag mee naar een meerkamp van Rory.

Wat betekent De Spartaan voor jou?
AV De Spartaan is inmiddels wel mijn tweede (of derde) thuis. Ik zie jullie bijna als famillie.

Wat zou je willen zeggen over het vrijwilligerswerk bij De Spartaan? 
De Spartaan staat bekend om het organisatievermogen en om de hoeveelheid vrijwilligers die we altijd weten op te trommelen. Daar ben ik erg trots op. Maar het wordt wel steeds moeilijker.

Wat wens je De Spartaan toe en wat kunnen wij als Spartaan verbeteren?
Iedereen ziet dat nieuwe leden steeds minder binding hebben met de vereniging. We moeten bij de jeugd al beginnen om de binding te vergroten (ook van ouders). Daarom ben ik groot fan van activiteiten naast de trainingen en wedstrijden. Ik denk dat het anders steeds moeilijker wordt om trainers te vinden en wedstijden te organiseren.

De favorieten van Jan:      

Eten: sushi

Film: alles van Paul Thomas Anderson en het meeste met Philip Seymour Hoffman en Daniel Day-Lewis

Series: The Wire, The Sopranos, Boardwalk Empire, Fargo, Louie, Flight of the Conchords

Muziek: zoek op youtube
The Strokes, Reptilia
Incubus, Make Yourself
De Staat, Tie Me Down

Commedian: zoek op youtube: Louis CK, of course but maybe

Boeken: de boeken van Yuval Noah Harari, Joris Luyendijk en iedereen moet ‘hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers lezen (bij mij te verkrijgen).

Wat heb ik niet gevraagd en wil je nog graag vermelden?
Ik spaar idealen. Als iemand er nog een paar heeft hoor ik het graag.


Jan ontving op de vrijwilligersdag (13 oktober jl.) de Wandelstok, lees hier meer over de motivatie voor deze prijs.






 

 
www.avdespartaan.nl
Het bestuur heeft een cheque ter waarde van € 10.000,- van het Rabo Impactfonds in ontvangst mogen nemen. Het Rabo Impactfonds… Meer >
 
www.avdespartaan.nl

40 jaar trainer!

06 april 2024
Dit jaar geeft John van der Zwet 40 jaar training! Een enorme prestatie, waarbij hij al honderden atleten (soms zelfs de 2e generatie)… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven