Nieuws

Interview bij afscheid van Laurens van Schie als vice-voorzitter.

30 juni 2020 door Lenie van der Poel
www.avdespartaan.nl
Afscheid nemen als vice-voorzitter tijdens corona-tijd is bijzonder, daarom een inleiding van Paul Stelder en een interview met Laurens door Lenie van der Poel. Op een later moment volgt een interview met kandidaat-vicevoorzitter Angela van der Lans.

 

Inleiding door Paul Stelder:
Tijdens de uitgestelde Algemene Ledenvergadering die binnenkort toch echt gaat plaatsvinden, zullen we afscheid nemen van Laurens van Schie. Hij heeft twee volledige termijnen van drie jaar volgemaakt en door de Covid-19 nog een paar maanden meer. Hij verdient het om in het zonnetje gezet te worden, omdat mede onder zijn leiding de grote verbouwing in de jaren 2015- 2017 heeft plaatsgevonden. Met name in de gesprekken met de gemeente heeft hij een belangrijke subsidie binnen kunnen halen, maar ook in de vormgeving en de integratie van het nieuwe en oude gedeelte heeft hij zijn stempel gedrukt.

Hij zal worden opgevolgd door Angela van der Lans. Zij is misschien bij een aantal van u niet bekend. Zij zal zich binnenkort uitgebreid voorstellen. Belangrijk is dat zij de vereniging al kent sinds 2007 toen haar zoon Merlijn lid is geworden van de pupillen. Sinds 2011 loopt ze zelf actief in de D groep van de recreanten. Ze is van oorsprong psycholoog, maar werkt nu al jaren in een leidinggevende functie bij Vluchtelingen Werk.

Laurens zelf heeft haar benaderd en bereid gevonden zijn functie over te nemen.
 

 

Interview bij het afscheid van Laurens van Schie als vice-voorzitter – door Lenie van der Poel

 

Laurens en ik spreken elkaar na een dinsdagavondtraining op 1,5m.
 

Hoe is het voor jou om in deze coronatijd afscheid te nemen als vicevoorzitter?

Dat is inderdaad bijzonder, deze situatie hadden we niet kunnen bedenken. Inmiddels heb ik wel taken overgedragen, want dat wilden we niet blijven uitstellen. De formele overdracht en goedkeuring van de kandidatuur van Angela van der Lans zal door de leden pas in september gegeven kunnen worden tijdens de uitgestelde ALV.

 

Hoe kijk je terug op ruim 6 jaar vicevoorzitterschap bij De Spartaan?

Het was een boeiende periode, waarin ik gemerkt heb dat je als vicevoorzitter een brede taak hebt zowel intern als extern en soms “de gaten dicht loopt die anderen trekken”. Het gaat altijd om het totaal: beleid, uitvoering, communicatie, balans en samenhang. Ik vind dat we als vereniging ons sterk ontwikkeld hebben naar een meer moderne organisatie: De accommodatie is volledig op de schop gegaan. We beschikken nu over een geheel vernieuwd clubgebouw incl. multifunctionele sportruimte en een nieuwe materiaalberging. Er ligt hier nu een gebouwencomplex ter waarde van 1,5 miljoen! Daarbij is rond de vernieuwbouw zowel via externe sponsoring als door grote interne eigen bijdragen van leden veel voor elkaar gekomen.

Een paar concrete zaken die ik mij herinner: de enorme inzet van vrijwilligers tijdens de bouw, hoe we de contacten met de Gemeente intensief aangegaan zijn, er op een gegeven moment een volle tribune met Spartaan-jeugd bij de Gemeenteraad zat. En ook hoe onze jeugdwedstrijdatleten geholpen hebben met de installatie van 60 zonnepanelen op het dak. Ik ben er als voorzitter van de bouwcommissie trots op dat we ook energiezuinigheid hebben kunnen meenemen en nu bijna energie-neutraal kunnen werken. Wat ook tot een behoorlijke kostenreductie heeft geleid.
 

Wat vond je het meest inspirerend in deze periode?

Dat zijn verschillende elementen:

  1. Allereerst, het gehele bouwproces in 2017-2018 heeft veel energie losgemaakt. Een actieve bouwcommissie, en de enthousiaste inbreng van veel extra vrijwilligers. Uiteindelijk zijn we meer gaan doen dan het oorspronkelijke plan. Zo is ook de Hoed opgeknapt en geschilderd, en overal in het gebouw is dezelfde strakke eenduidige huisstijl doorgevoerd. Het geheel ziet er gewoon heel mooi uit aan de reacties te horen van binnen en buiten de vereniging.
  2. Het goed samenwerken met commissies, zoals de vrijwilligerscommissie: samen kijken wat goed is voor de vereniging. Wat ik ook mooi vind is dat het gelukt is jongeren als groep meer te betrekken bij het vrijwilligerswerk en de vrijwilligersdag en de nieuwjaarsreceptie een ontmoetingspunt zijn geworden voor alle leeftijden.
  3. Vanuit mijn achtergrond in HRM zag ik het als een persoonlijke opdracht om mede een bestuur te creëren met eenheid en energie. Kortgeleden hebben we een soort heidag georganiseerd over samenwerking en het te voeren beleid. Ik heb nu de indruk dat ik met een gerust hart kan vertrekken. We hebben meer vrouwen in het bestuur (3 als Angela meegeteld wordt, waarvan 2 vrouwen in het Dagelijks Bestuur).
  4. Daarnaast is het binnen een atletiekvereniging altijd belangrijk om een goed samenspel van wedstrijdatletiek en recreatieatletiek te ondersteunen. We moeten het samen doen en daarom naar verbinding zoeken. Zo heb ik bewust gezocht naar een opvolger die een bindende factor kan zijn. En het is bij alle drukte gelukt om 2 bestuursperioden vol te maken en actief te zorgen voor mijn eigen opvolging.

Kijk je nu anders naar De Spartaan, vrijwilligerswerk en naar de communicatie tussen leden en het bestuur?

In deze periode zijn we vanuit het bestuur actiever geworden met mailbrieven naar alle leden, aandacht voor een heldere en toegankelijke website en andere communicatiemiddelen (zoals Facebook en het grote Digibord in de kantine). PR heeft een belangrijke plaats gekregen. Het beheer van de accommodatie is opgepakt, de kantinecommissie heeft nu een vertegenwoordiger in het bestuur en de ledenadministratie is verbeterd. De in- en externe communicatie zijn van levensbelang juist nu het ledenaantal daalt. Daarom past ook direct na corona de nieuwe ledenwerfactie “Tell a friend!” Telkens blijkt dat er heel veel mogelijk is, en er steeds ook mensen klaarstaan als je gaat zoeken!

 

Hoe ziet De Spartaan er volgens jou over 10 jaar uit?

Ik zie een bloeiende, brede en stevige vereniging in de regio, die ook aansluiting vindt in de groeikernen in de streek. Vanuit onze visie zijn we in beweging. We differentiëren steeds meer en zorgen ook voor een aanbod voor nieuwe doelgroepen. Eigenlijk worden we steeds meer een life-time vereniging. Er is een brede basis van wedstrijdatletiek tot 18 jaar. In die zin zijn wij een soort opleidingsvereniging, met jong atletiektalent tot nationaal niveau. We kunnen voortbouwen op wat er met de huidige organisatie is neergezet. Ik heb er veel vertrouwen in!
 

Wat wens je De Spartaan toe?

Dat alle taken nog beter verdeeld kunnen worden over meer mensen en dat er de durf is om ook over te dragen naar het jongere kader. Ik hoop dat mensen elkaar direct en met positieve inzet aanspreken.
 

Welke plannen heb je voor jezelf?

Op dit moment werk ik nog aan de bijstelling van statuten en huishoudelijk reglement. Zelf doe ik graag mee in leuke projecten. Of dat nu bij De Spartaan is of elders. Al vanaf mijn 16e doe ik aan vrijwilligerswerk. Ooit gestart bij Qbus (sociaal-cultureel werk) en nu nog voorzitter van de Stichting Qbusfonds. Daarnaast ben ik vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van de HOZO (ouderenorganisatie in Hillegom) en lid geworden van de ledenraad van de RABO-bank Bollenstreek. Wij denken mee over projecten in de regio met maatschappelijke doelen. Ook ben ik nog steeds vanuit mijn bedrijfje aan het werk voor een groot aantal projecten van de Rijksoverheid op het gebied van Organisatie en Formatievraagstukken.

En als er een nieuwe uitdagende taak is, ben ik daar voor in.
 

Wil je nog iets kwijt?

Ik wens onze vereniging en in het bijzonder Angela veel plezier en succes in de komende periode.

Op naar het 60-jarig jubileum van De Spartaan in 2021 !


 
www.avdespartaan.nl

CLUBHANDDOEKACTIE

02 juli 2020
Met een heuse clubhanddoekactie bieden we jou de mogelijkheid om een prachtige Spartaan handdoek aan te schaffen. Op deze manier steun… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Beste Spartanen, de thermosfles kan weer in de kast want de kantine gaat weer open per 04-07-2020 ! Meer >
 

Sportmassage

30 juni 2020
Beste leden van de Spartaan,   Nu de kleedkamers en de douches per 1 juli weer gebruikt mogen worden, kunnen er ook weer een… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Vertel je familie, vrienden, buren en kennissen over De Spartaan. Neem ze mee naar een training als introducé. Vier weken trainen zij… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven