Trailrunning

De basis van trailrunning is zo veel mogelijk onverhard te lopen (100-95%) in de natuur. Wij lopen over bospaden, maar nog meer daar buiten: over de hertenpaadjes en dwars door het duingebied. Trailrunning vraagt meer van je dan ‘gewoon’ hardlopen. We lopen immers over een ondergrond die zeer divers is en daarmee wordt er meer gevraagd van techniek en kracht. En waar kan je dan beter trainen dan in onze duinen waar alle omstandigheden te vinden zijn?

Hoewel Nederland een vlak land is gaan de trails vaak door gebieden met heuvels, dus een beetje klimmen hoort er bij. We lopen lekker in de natuur waar we niet echt letten op de snelheid maar meer op de duur en vooral op het plezier en het genieten van de natuur. En om zo lang mogelijk te kunnen genieten is het leuk om een beetje afstand te kunnen afleggen. Iedereen die ca 10KM kan hardlopen kan mee doen: de training is gedifferentieerd en er is voldoende variatie.

Interesse? Dan zien we jou graag op donderdagavond op de trailrun training in de duinen.

Trainingen

Op donderdagavond start de training om 19.15 in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang De Zilk. Gediplomeerde trainers Henk de Jong en Hans Maarschalk verzorgen deze trainingen. Wil je een keer meedoen, dan zien we jou graag op donderdag. Indien je vragen hebt, neem dan contact op met Henk, dejonghenk@ziggo.nl / 06-10087958.

Unieke trails

Een van de vele aspecten die trailrunning zo leuk maakt is dat elk pad uniek is. Je trail voert je doorgaans over paden met allerlei obstakels zoals boomwortels, zand, heuvels, modder en nog veel meer. Trailrunnen en natuur gaan hand in hand. Respect voor je omgeving tijdens het lopen van een trail is dan ook zeer belangrijk.

Conditie

Trailrunnen is vermoeiender dan regulier hardlopen. Je hebt te maken met stijgingen en dalingen in je route en doet continu een beroep op je uithoudingsvermogen. Leg de lat de eerste paar keer niet te hoog. Het is verstandig om je tempo wat te vertragen én je te richten op het vinden van een ritme dat goed bij je past. Na een aantal weken raak je gewend aan het lopen op onverharde paden en ontwikkel je een gevoel van één zijn met je omgeving en haar uitdagende paden.

Techniek

Trailen vraagt meer techniek. De manier van lopen is anders, gebruik daarom ook je armen om de juiste balans te vinden en til je voeten iets hoger dan je gewend bent. Op deze manier ben je flexibel en in staat om obstakels tijdig te ontwijken.

Kracht

Trailen vraagt meer kracht. Om je trailrunning prestaties te verbeteren neem ik kracht én evenwicht-oefeningen op in de trainingen. Een goede ontwikkeling van de spieren en een goede core-stabiliteit zorgen voor de juiste houding en het uithoudingsvermogen tijdens je trail.

Minder vaart en geniet

Trailrunnen is een stuk inspannender dan hardlopen op geasfalteerde wegen, vooral als je een technisch parcours loopt met heuvels, rotsen, gaten en andere leuke obstakels. Start daarom ook niet te snel en vergelijk je trailrunning tempo niet met je reguliere hardloopsnelheid. Doe het gerust wat langzamer aan en geniet van je omgeving, dit is namelijk wat het trailrunnen zo bijzonder maakt.
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven