The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl

Livestream Link

NK Junioren (Vught): 4½ medaille

door
30 juni, 1 en 2 juli: 3 dagen NK Junioren in Vught, 3 dagen die dit jaar niet zonder enige ophef voorbij zijn gegaan… Dit jaar mochten 17 Spartanen deelnemen aan dit NK. Door een enkele beslissing aan het begin van het weekend is er niet aan te ontkomen om het verhaal te beginnen met de 400m horden van Jurgen.

Vrijdagavond half 6 was de start voor de eerste Spartaanatleet, Jurgen, in de finale van de 400 meter horden, wat ook de start was van zijn eerste van de 3 onderdelen die hij dit weekend heeft afgewerkt. In de stromende regen snelde hij in een tijd van 54,73 als eerste naar de finishstreep. Nederlands Kampioen!!? (en tevens een tijd voor een clubrecord, niet geheel onbelangrijk).  Helaas, zo makkelijk is dat tegenwoordig niet. Tijdens de race met uitzonderlijk natte weersomstandigheden zijn er meerdere atleten ten val gekomen, sommigen stonden weer op en renden verder, anderen waren echter wat minder gemotiveerd om verder te lopen (deze beelden geven een betere indruk van de race: https://twitter.com/Visscherslatijn/status/880896993035526148 of https://www.youtube.com/watch?v=vp0xPf9qdFE). Daardoor is er achteraf een protest ingediend voor de te gevaarlijke weersomstandigheden waarin gelopen diende te worden. De jury d’appèl ging hiermee akkoord en verklaarde daarmee de race ongeldig: zaterdag zou een nieuwe 400m horden finale gelopen worden. Jurgen bleef daardoor ‘slechts’ de officieuze Nederlands Kampioen.

Julian stond daarna in de startblokken voor ook een 400m horden. Waar het ondertussen enigszins geminderd was met regenen snelde hij in een tijd van 1:03,15 naar de finish. Verder stonden ook Rachel, Eveline en Hieke de 10-hekken-op-een-rondje te wachten. Respectievelijk liepen zij 1:13,75, 1:06,60 en 1:11,60, waarbij Eveline zich kwalificeerde voor de finale. Deze finale werd op zaterdag gelopen.
Zeb bleef met 9:21,78 op de 3000m net 2 seconden boven zijn PR, maar was, zoals hij zelf zei, niet geheel tevreden. Als laatste loopster op de avond was Carmen aan de beurt voor een 800 meter. Zij verbeterde haar PR met de tijd van 2:23,83. Lianne was ondertussen bezig om de speer zo ver mogelijk te werpen. Na 3 pogingen mocht als beste prestatie 29.78m worden genoteerd.

Zaterdag stond in het teken van iets beter weer. Waar het ’s ochtends nog een beetje regende, werd het ’s middags droger en kwam aan het eind van de middag zelfs de zon er even bij. Juliette mocht de dag openen op de 100m. Met een tijd van 13,49 (SB) was ze zeker niet ontevreden. Kimberley en Eveline gingen de strijd aan op het onderdeel hoogspringen. Ondanks dat zij beide 1,60m sprongen, pakte Kimberley hiermee de bronzen medaille. Wolf wierp ondertussen de discus naar 36,57m en op de 400m was de Spartaan vertegenwoordigd door Anne-Wil, Bas, Andrea en Lotte. Anne-Wil snelde in 59,58 (PR) naar de finish en plaatste zich daarmee voor de halve finale. Bas deed er 53,56 over en pakte ook daarmee een van de halve finaleplekken. Andrea en Lotte konden daarna natuurlijk niet achterblijven en mochten met 57,99 en 59,39 respectievelijk ook aan de start van de halve finale verschijnen.

Vervolgens was het weer tijd voor het onderdeel dat het verhaal maakte dit weekend: 400m horden. Hierbij ging de finale van Eveline als eerste van start. Met een PR van 1:04,12 ging zij met de zilveren medaille naar huis! Jurgen zou vandaag opnieuw de finale moeten lopen, maar uit protest hebben hij en nog 3 anderen zich afgemeld voor het onderdeel. Onder het publiek, trainers en andere atleten was tijdens deze nieuwe finale duidelijk het ongenoegen over het protest en beslissing erover te merken (lees: horen). Ondanks alles blijft Jurgen natuurlijk de officieuze Nederlands Kampioen!
Voor Wolf zat discuswerpen er ondertussen alweer een tijdje op en maakte hij zich klaar voor kogelstoten. Met 11,58m was hij in ieder geval meer tevreden dan met de prestatie van discus. Met nog de series van de 400m in de benen, stonden Anne-Wil en Bas alweer aan de start van de halve finale. Anne-Wil haalde van haar serietijd weer een honderdste af door 59,57 te lopen. Daarmee plaatste zij zich voor de finale 400m op zondag. Bas was duidelijk meer vermoeid en kon zich met een tijd van 55,16 helaas niet voor de finale plaatsen. Lianne deed vandaag haar tweede onderdeel van het weekend. Zij sprong met de polsstok naar 2,80m. Waar zij 7 mei in Haarlem al het clubrecord op haar naam schreef, verbeterde zij dit met 20cm vandaag opnieuw. Als laatste stond ook Zeb’s tweede onderdeel op het programma: een 1500m. Met een sterke opening behaalde hij een tijd van 4:17,30 (PR).

Anne-Wil mocht de zondag als eerste Spartaan beginnen. In de finale van de 400m liep zij uiteindelijk 1:00,07. Ook voor Andrea en Lotte stond de finale 400m op het programma. Lotte werd 6e met een tijd van 59,39. Andrea ging met de gouden medaille naar huis door een sterke race te lopen in 55,70 (PR)!

Later op de ochtend was het tijd voor de strijd van Kimberley en Juliette op de 200m. Juliette sprintte in een tijd van 27,88 naar de finishstreep. Kimberley deed dit in 26,09, wat ruim genoeg was voor een plek in de halve finale. Vervolgens was Bas op dezelfde afstand aan de beurt en ook hij bemachtigde een plek in de halve finale met een tijd van 24,04 (PR). Andrea en Jurgen waren ook snel genoeg en snelden in tijden van 25,73 en 23,44 respectievelijk naar de finale en halve finale op de 200m MJA en JJA. Ondertussen behaalde Mariska een 8e plaats door de kogel naar 10,54 te stoten.

Toen de hordes weer klaar stonden, ditmaal alleen op het rechte stuk, was het tijd voor Eveline en Julian op de 100mH en 110mH. Eveline deed hier precies 15,80 over en Julian eindigde in een tijd van 16,44. Als laatste onderdeel van het weekend voor de Spartaanatleten, stonden de verschillende 200m (halve) finales op het programma. Jurgen, Kimberley en Bas wisten alle helaas geen finaleplek te pakken. Kimberley deed over de 200m 26,18 seconden, terwijl Jurgen na 23,63 seconden over de finishstreep ging en Bas deed er 24,27 seconden over. Andrea wist naast haar gouden medaille van de 400m ook met zilver naar huis te gaan: zij eindigde 2e met een tijd van 24,34!

Al met al hebben de Spartanen 1 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille weten te behalen. Kimberley brons voor haar prestatie bij het hoogspringen, Eveline zilver voor de 400mH en Andrea goud voor de 400m en zilver voor de 200m. Hier hoort de gouden medaille van Jurgen nog bij, maar helaas blijft dat alleen een officieuze herinnering…