News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

In memoriam: Jan H.H. van Heek 1939 - 2018

door
De Spartaan was opgericht en kreeg direct al landelijke bekendheid door een aantal grote successen die voor het grootste gedeelte op conto kwam van lange afstand lopers. De club wilde vooral in de breedte verder groeien en zochten een all-round trainer. Er liep een alleskunner rond bij Holland Leiden, iemand die in alle sporten kon uitblinken en daarom was het ook niet verwonderlijk dat hij bij de absolute top van Nederland behoorde op de 10-kamp.

De toenmalige voorzitter Ir. Aad Paardekooper was er heilig van overtuigd dat deze man De Spartaan verder kon laten groeien. En zo veroorzaakte in de zestiger jaren de transfer van Jan van Heek verbazing bij atletiekkenners, maar een ware metamorfose bij De Spartaan.

De hand van Jan werd snel zichtbaar: trainers werden opgeleid en verborgen talenten bij atleten blootgelegd. Het sterkste punt van Jan in zijn trainingen was wel dat het nooit saai werd. Geen eindeloze herhalingen, maar vaak werden dezelfde noodzakelijke trainingsvormen verpakt in spelletjes. Met dobbelstenen, kaarten of andere puzzelvormen. Na het seizoen werd de druk van de ketel gehaald door zwemavonden, voetbalwedstrijden en andere afleidingen. Tijdens het seizoen werd de focus op de hoog aangeschreven en zeer belangrijk competitie wedstrijden versterkt door het maken van poultjes, waarvan de winnaar tevens verplicht werd om het verslag voor het clubblad te maken. De winterperiode met de druk bezochte duintrainingen en de sport- en spelavonden was door de variatie voor de meeste atleten makkelijk door te komen. Trainingsschema’s werden in persoonlijke boekjes door Jan in zijn fraaie handschrift medegedeeld. Computers waren toen nog niet beschikbaar net als email. Stapels boekjes moeten gedurende vele “schrijf”uren door zijn handen zijn gegaan.

Maar één ding was zeker: trainingen bij en met Jan waren nooit saai.

Het is spijtig dat Jan de laatste jaren de verder groei van De Spartaan van de zijlijn heeft moeten volgen. Met het prachtige complex dat dit jaar is voltooid moeten de gedachten zeker teruggaan naar de 60-er jaren waar in een hutje en op een sintelbaan om een voetbalveld de vereniging tot groei kwam. Een groei die voor een dorpsclub in die tijd ongekende vormen aannam, met dank aan mensen zoals Jan, die naast zijn trainingen ook volop meedacht met het beleid binnen de club. Het is in de sport niet altijd zo dat pupillen het altijd met hun trainer eens zijn en die ervaring kan Jan ook delen, maar altijd heeft het belang van de club voorop gestaan hetgeen het meest te merken was tijdens de competitiewedstrijden waar alle neuzen dezelfde richting opstonden en geknokt werd voor iedere punt. Daarin zag je de ziel van Jan terug. Bij velen zullen de herinneringen aan Jan in deze periode boven komen, maar ons medeleven gaat vooral uit naar zijn vrouw Willy, hun kinderen Marieke, Hein en Bastiaan met hun partners en kleinkinderen.

Op de overlijdenskaart staat de tekst: Heel belangrijk in ons leven. Zo trots op zijn gezin. Wat gaan wij hem ontzettend missen. Hier hoeft niets aan toegevoegd te worden. Wij wensen hun heel veel sterkte bij dit verlies van een alleskunner.

Bestuur A.V. De Spartaan

Gerard Lenting heeft tevens een in memorial bericht geschreven over Jan van Heek. Klik hier


 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven