News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

Interview Piet van Rijnberk - winnaar Wandelstok

door
www.avdespartaan.nl

Hieronder lees je het interview met Piet van Rijnberk, die op zaterdag 3 oktober de Wandelstok kreeg uitgereikt vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk bij De Spartaan.


Voor de Spartaanleden die jou nog niet kennen, wil je je even voorstellen?

Piet van Rijnberk, 70 jaar jong. Gehuwd met Marty sinds 1972. Wij hebben een zoon Jacco en een dochter Maaike. Jacco woont in Lettele en is getrouwd met Martin, zij hebben geen kinderen, wel 2 paarden en 1 pony en 2 honden.

Maaike woont in Lisse en is getrouwd met Fred Duinkerken. Zij hebben 2 kinderen Mandy en Nick en hond Bowie.

 

Eigen sportbeoefening? (vroeger / nu)

Vroeger: Ik heb gevoetbald bij “Noordwijk”, “Lisser Boys” en “FC Lisse”, gestart in 1962, gestopt in 1982. Daarna bij “De Spartaan” als recreant vanaf 1 april 1983. Echt actief met lopen tot 2006, helaas moest ik toen stoppen i.v.m. een chronische blessure aan mijn achillespees.

Nu: Ik wandel op zondag met een eigen groep in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op woensdag wandel ik met Marty (mijn vrouw), afstand rond de 20 km.

Ook doe ik op vrijdagmorgen de fitness onder leiding van Lieskina Brouwer en Peter Jonkheer. (Helaas op dit moment door Covid 19 niet mogelijk).

 

Heb je sportieve helden? Ik ben niet voor helden, maar ik heb in het verleden en nu nog veel respect voor Remona Fransen. Op dit moment heb ik bij De Spartaan 2 favorieten, n.l. Andrea Bouma en mijn kleinzoon Nick Duinkerken.

 

Wat zijn je hobby’s? Ik heb één hobby naast het wandelen en dat is mijn vrijwilligerswerk.

 

Sinds wanneer ben je betrokken bij De Spartaan? Ik ben sinds 1981 betrokken bij De Spartaan toen mijn zoon Jacco lid werd. Er werd toen aan ouders gevraagd om als begeleider bij wedstrijden mee te gaan. Daar hebben deze ouders nog een cursus van Lenie van der Poel voor gedaan.

In 1983 zag Gerrit Verhaar mij individueel lopen en zei, waarom kom je niet bij De Spartaan en zo is het gekomen.

 

En omdat je zoveel verschillende rollen en taken hebt vervuld en nog steeds zeer actief bent… ook graag iets over de verschillende taken?

Ik ben in 1983 naar de jurycursus gegaan, je was als ouder toch bij de wedstrijden, kan je gelijk wat doen. Later in 1986 heb ik de cursus scheidsrechter/wedstrijdleider gevolgd. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds actief als jurylid/scheidsrechter/wedstrijdleider.

In 1993 heb ik met Henk Elfering aan de wieg van de “Club van 100” gestaan, ik ben hiervan tot 1999 voorzitter geweest. Ik ben zeer trots dat we toen binnen één jaar de honderd vol hadden. En nog steeds zijn er 100 leden.

Van 2001 t/m 2006 ben ik vicevoorzitter geweest. Om een vereniging mede te besturen is uitdagend maar geeft veel voldoening.

In 2006 ben ik trainer Nordic Walking geworden. Ik ben hier mee gestopt in 2012.

Sinds januari 2007 doe ik de ledenadministratie de laatste 2 jaar bijgestaan door Maaike. In deze periode, ik denk 2013 moest er een nieuw ledenadministratieprogramma komen. Dit was gekoppeld aan een website. De huidige site. Hier heb ik samen met Marco van Stijn en Richard Bosman ook wat tijd aan besteed.

Sinds dat we het nieuwe clubgebouw hebben, 2018, doet ik het sleutelbeheer. Hierop volgde dat ik gevraagd ben om locatiebeheerder te worden. Voor mij bestaat dit dat ik verantwoordelijk ben voor de opstallen. Het clubgebouw en de werkplaats met de diverse materiaalopslagen.

Het buitengebeuren is de verantwoordelijkheid van mijn persoonlijke vriend Kees van Ruiten.

 

Niet geheel voor De Spartaan, maar voor de Atletiekunie, ben ik vanaf 1997 jurydocent geweest in onze regio. Daarna ben ik taakcoördinator juryopleidingen geweest, eerst voor onze regio, daarna voor meerdere regio’s. Ik was taakcoördinator voor de verenigingen van Den Helder tot Den Brielle en tot Veenendaal. Voor deze verenigingen organiseerde ik de jurycursussen. Docent en examinator zoeken en overleg met de verenigingen. Dut hield op toen de Atletiekunie besloot anders om te gaan met de juryopleidingen, dit was in 2009.

 

Ik weet dat je nog meer vrijwilligerswerk doet. Wil je daar iets meer over vertellen?

In het verleden ben ik nog twee jaar bestuurslid geweest van Chr. Basisschool de Lisbloem. Ook ben ik 10 jaar penningmeester geweest van De Zonnebloem afdeling Lisse.

Sinds 1995 doe ik de tijdregistratie bij alle wedstrijden van het Z&Z circuit. Eerst handmatig met een aantal stopwatches, daarna handmatig met de stopwatch met printer. Sinds enige jaren zijn ze bij het Z&Z circuit over gestapt op elektronische tijdwaarneming. Afgelopen, het afgebroken seizoen (i.v.m. covid) zou mijn laatste seizoen zijn, na 25 jaar vind ik het tijd voor een ander.

Sinds 2014 zit ik als penningmeester in het DB van het Z&Z circuit. De uitdaging voor 2020 – 2021 was om tijdens covid toch een circuit te organiseren. Bij onze hoofdsponsor, als ziekenkostenverzekeraar, staat bewegen voorop. Samen met de participerende verenigingen is het ons gelukt om een “Virtueel ZZ circuit” op te tuigen.

 

Hoe kijk jij naar het vrijwilligerswerk bij De Spartaan?

Als vrijwilliger bij De Spartaan, zie ik hoeveel betrokken leden vrijwilligerswerk doen. De meeste zijn voor de leden en ouders van jeugdleden niet zichtbaar. Voor mij is De Spartaan één grote warme familie, ik ben blij dat ik van deze familie deel mag uitmaken.

 

Welke tips wil je meegeven aan leden die (nog) geen vrijwilligerswerk doen?

Ik zeg, probeer eens een kleine taak op je te nemen. Denk daarbij aan het helpen bij wedstrijden, als verkeersregelaar of verzorging voor de atleten tijdens wegwedstrijden. Er is zoveel te doen in organisatie van wedstrijden voor de jeugd en recreanten. Tegen met name recreant eden zeg ik, stap eens over je schaduw heen en help een keer met de organisatie i.p.v. zelf te lopen. Er zijn andere mogelijkheden genoeg.

 

Welke tips en verbeterpunten heb je voor  de organisatie en commissies van De Spartaan t.a.v. vrijwilligerswerk?

Kijk om je heen en pik de signalen van leden op die mogelijk iets kunnen betekenen en stap op deze leden af. Niet om een grote taak uit te voeren maar iets voor een enkele keer, die grote taak komt dan vanzelf.

 

Wat betekent De Spartaan voor jou?

Eén grote fijne familie! En geloof me in iedere familie is wel eens wat, maar los het op.

 

Hoe ziet De Spartaan er volgens jou over 10 jaar uit?

Ik ben geen waarzegger, maar ik hoop dat het dan nog steeds een gezellige en fijne vereniging is.

 

Nog zelf iets toe te voegen, wat we  gevraagd is?

Nee, ik denk dat het lang genoeg geworden is.


 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven