News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

Interview Hanny van Leeuwen - vertrouwens contactpersoon

door
www.avdespartaan.nl
Dit voorjaar is er aandacht besteed aan Veilig Sportklimaat bij De Spartaan door het beleid rond grensoverschrijdend gedrag te actualiseren en duidelijker op de website te plaatsen. Grensoverschrijdend gedrag binnen sportverenigingen staat ook weer landelijk in de picture en mag ook vooral breed gezien worden van pesten tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Daarom willen we ook de Vertrouwens contactpersonen nog eens nader voorstellen. Aarzel niet om met één van hen te overleggen. Natuurlijk is het goed om altijd eerst te kijken of het bespreekbaar is met de personen om wie het gaat. Bovenaan staat echter het belang van het veilige sportklimaat.

Stel je zelf even kort voor:
Mijn naam is Hanny van Leeuwen, ik ben 56 jaar en geboren en getogen in Sassenheim. Sinds 1985 woon ik met Henk in Lisse. Henk werkt als chauffeur pakketbezorger bij PostNL en komt op die manier ruimschoots aan zijn beweging. Henk en ik hebben samen een dochter, Simone. Zij is getrouwd met Bas en werkt als docent geschiedenis op het Fioretti College. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als algemeen maatschappelijk werker bij Kwadraad in Noordwijk. Binnen mijn werk spreek ik met volwassenen van 18 jaar en ouder met problematiek op allerlei levensgebieden. In het gesprek staat de cliënt centraal en wordt er gezocht naar een oplossing die passend is bij de mogelijkheden en wensen. Het spreken met iemand die onbevooroordeeld tegenover de situatie staat waarin je je belemmerd voelt en zaken met je op een rijtje zet kan al helpend zijn. Wanneer er gespecialiseerde hulp nodig is leg ik, in overleg met de cliënt, contact met netwerkpartners. Vertrouwelijkheid en bemiddeling zijn een belangrijk onderdeel van het werk.

Hoe lang ben je lid van De Spartaan, sport je zelf nog? Was je al eerder vrijwilliger en hoe is dat bevallen? 
In 2007 ben ik gestart bij De Spartaan met een cursus Nordic Walking, waarna ik het in 2009 ook aandurfde mij op te geven voor de opstaptraining. Met mijn dochter heb ik toen de eerste stappen gezet in het hardloopavontuur. Ik moet bekennen dat we vóór de opstapgroep wel stiekem in het bos zijn gaan oefenen. Toen wij elkaar dubbelgevouwen over een omgevallen boom met rood aangelopen hoofd aankeken, kwamen we tot de conclusie dat er toch wel wat “ruimte voor verbetering” was betreffende onze conditie. De opstapgroep bleek precies wat we nodig hadden. Het was best pittig soms en soms haperde de motivatie, maar de goede begeleiding en gezelligheid van onze hardloopmaatjes sleepte ons er doorheen.

Sinds wanneer ben je vertrouwenscontactpersoon? En hoe ervaar je deze vrijwilligerstaak?
In februari van dit jaar ben ik gestart als vertrouwenscontactpersoon bij De Spartaan. Door de wat ingewikkelde tijd waarin we nu leven ben ik eerst maar eens gestart met inlezen. De ervaring als vrijwilliger binnen De Spartaan hoop ik nog verder uit te kunnen breiden. In mijn werk heb ik ervaring met dergelijk situaties. Ik zie het als een bijzondere kans om op deze manier iets te kunnen bijdragen binnen De Spartaan.

Wat vind je belangrijk om aan alle leden te melden over de vertrouwenscontactpersonen?
Maak je iets mee bij het sporten waarbij je geen goed gevoel hebt, dan kan een gesprek met een vertrouwenscontactpersoon helpen. Soms denk je ‘misschien ligt het wel aan mij!’ Op die manier kom je er niet uit en blijf je met een vervelend gevoel rondlopen. Neem gerust contact op met een van ons. De inhoud van het gesprek wordt vertrouwelijk behandeld en is gericht op een oplossing waarmee je weer verder kan. Want het is vooral belangrijk dat iedereen met plezier kan sporten bij De Spartaan.

Hoe kijk je naar De Spartaan (en haar vrijwilligers) in het afgelopen corona-jaar? Is dit een verandering t.o.v. eerder?
Dit jaar vroeg wel even wat aanpassingsvermogen van iedereen. Het sporten in de groep viel in één keer weg. Maar tegelijkertijd ontstonden er ook weer mooie initiatieven. In de appgroepen werden er prestaties, tips en krachtoefeningen gedeeld. In kleine groepjes werden gezamenlijke oefeningen gedaan via zoom. Zodra het weer kon werd er gelopen in kleine subgroepjes. Bij elkaar een enorme stimulans om in beweging te blijven. Verrassend vond ik hierbij de vindingrijkheid, veerkracht en samenhang binnen De Spartaan.

Jouw favorieten: 
  • Vakantie: Schotland, Frankrijk en Italië vind ik bijzonder leuke landen maar ook de Belgische Ardennen en Waddeneilanden vind ik prachtig. Wij hebben hier in de omgeving het geluk dat er een enorme diversiteit is aan natuur om van te kunnen genieten. Op pad gaan met wat te drinken en gesmeerde boterhammen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen geven mij ook een echt vakantiegevoel voor één dag!
  • Eten: het liefst lekker lang tafelen met kleine hapjes. Ik eet graag Italiaans en gerechten uit oosterse keuken afgewisseld met de Hollandse pot. Maar ik probeer ook graag iets nieuws uit.
  • Muziek/film: dat varieert van de Rolling Stones, Dire Straits, Franse chansons tot Einaudi (film Intouchable) en Johann Johannsson (de componist van de filmmuziek van The Theory of Everything). Beide zijn gelijk ook favoriete films van mij. Romantische comedy’s vind ik ook gezellig en ontspannend om te kijken. 
  • Boeken: Historische romans zoals De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl en Simone van der Vlugt, biografieën door Alex Verburg en reisverhalen. 
  • Hobby’s: hardlopen, wandelen, schilderen, museumbezoek en reizen.

Wat wil je verder nog vertellen?
Nu de Covid-maatregelen weer wat versoepeld worden wens ik iedereen een zomer toe waarin we weer volop kunnen genieten en sporten in groepsverband!

 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven