News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

Interview Karin Zonneveld - vertrouwens contactpersoon

door
www.avdespartaan.nl

Dit voorjaar is er aandacht besteed aan Veilig Sportklimaat bij De Spartaan door het beleid rond grensoverschrijdend gedrag te actualiseren en duidelijker op de website te plaatsen. Grensoverschrijdend gedrag binnen sportverenigingen staat ook weer landelijk in de picture en mag ook vooral breed gezien worden van pesten tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Daarom willen we ook de Vertrouwens contactpersonen nog eens nader voorstellen. Aarzel niet om met één van hen te overleggen. Natuurlijk is het goed om altijd eerst te kijken of het bespreekbaar is met de personen om wie het gaat. Bovenaan staat echter het belang van het veilige sportklimaat.


Stel je zelf even kort voor:
Ik ben Karin Zonneveld, 53 jaar, geboren in Leiden maar getogen in Lisse. Ik ga binnenkort aan de slag als managementassistent bij de Universiteit van Leiden bij de faculteit psychologie en lees via de Voorleesexpres als vrijwilliger voor bij een gezin, waar het kind een taalachterstand heeft.  Ik ben getrouwd met Vincent en wij hebben 2 studerende kinderen. Lotte woont nu 2 jaar in Amsterdam en binnenkort zal ook Jochem hiernaartoe verhuizen. Het hele gezin is lid van De Spartaan.

Hoe lang ben je lid van De Spartaan, sport je zelf nog? Was je al eerder vrijwilliger en hoe is dat bevallen? 
Ik ben vanaf mijn 9e jaar lid van De Spartaan en ben altijd lid van de vereniging gebleven. In mijn middelbare schooltijd heb ik ook aan badminton gedaan. Een hele leuke intensieve sport, maar ik miste wel het buiten sporten. Omdat de badmintoncompetitie lastig te combineren was met mijn eigen wedstrijden bij De Spartaan ben ik uiteindelijk gestopt met deze sport. Ik loop nu nog hard  als recreant en doe dit vooral om mijn conditie op peil te houden en om de sociale contacten te onderhouden. Ook een belangrijk element van sport.
Ik heb bij de vereniging meerdere vrijwilligersfuncties verricht: 
  • jeugdtrainster bij de jongenspupillen; ik heb toen training gegeven aan Vincent Schniedewind
  • groepleidster bij kampen en later kampleiding bij de NKS weekendkampen
  • bestuurslid in de functie van voorzitter van de commissie jeugdatletiek.

Nu ben ik nog actief als:
  • jurylid
  • vertrouwens contactpersoon
  • jurylid elektronische tijdwaarneming.

Sinds wanneer ben je vertrouwens contactpersoon? Hoe ervaar je deze vrijwilligerstaak?
Toen Janny Derriks in 2014 aangaf te willen stoppen met de functie van vertrouwens contactpersoon heb ik haar, na het volgen van een cursus bij het NOC*NSF, opgevolgd. Het is een taak waarvan je weet, dat als er zich iets aandient je aan de bak moet en er moet zijn voor de melder. Echter de afgelopen jaren ben ik een enkele keer benaderd voor advies en heb ik gelukkig geen ernstige zaken meegemaakt. Omdat ik de functie als een verantwoordelijke taak ervaar, waar je volledig voor moet gaan, is dit de reden voor mij geweest om tijdelijk even te stoppen met deze functie.

Wat vind je belangrijk om aan alle leden te melden over de vertrouwens contactpersonen?
Als je iets vervelends ervaart bij de vereniging, bespreek het met iemand en denk niet dat het niet belangrijk is. Iedereen ervaart gebeurtenissen anders. Soms helpt het al dat je dit duidelijk aangeeft aan een ander omdat deze persoon zich er niet van bewust is. Natuurlijk kun je ook één van de vertrouwens contactpersonen benaderen, die het niet voor je kunnen oplossen, maar wel zullen helpen om een oplossing te zoeken. Onze gegevens vind je in het clubblad en op de website.

Hoe kijk je naar De Spartaan (en haar vrijwilligers) in het afgelopen corona-jaar? Is dit een verandering t.o.v. eerder? 
De Spartaan heeft goed haar best gedaan in deze periode wat betreft de informatievoorziening naar de leden en de vrijwilligers. Echter merkte ik, dat je in een corono-jaar vooral het contact met de vrijwilligers mist omdat er geen evenementen waren. Dat is het mooie bij de vereniging: er zijn vrijwilligers, die niet meer sporten maar wel altijd present zijn als vrijwilliger bij activititeiten.

Jouw favorieten: 
  • Favoriete land: Italië.
  • Favoriete eten: Italiaans en sushi (zelf maken).
  • Activiteit: met zijn 4-en iets doen: wandelen, theater of concert bezoeken, internationale atletiekwedstrijd bezoeken, met elkaar koken.
  • Muziek: heel divers: De Dijk, Mathilde Santing, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, Michelle David.
  • Film: thuis met de kinderen alle Harry Potter films kijken.

Wat wil je verder nog vertellen?
4 oktober is een  bijzondere dag. Niet alleen dierendag maar ook de oprichtingsdatum van AV De Spartaan. Hier kwamen wij pas achter nadat wij in 1996 op deze dag gingen trouwen. Mensen dachten, dat wij als trouwe Spartaanleden, dit speciaal zo gepland hadden. Dit was echt puur toeval en louter praktisch: deze datum viel op een vrijdag. Dus vandaar gekozen.
 

 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven