News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

Dames en heren strijden voor promotie!

door
www.avdespartaan.nl

Zondag 11 september mochten de dames en heren van de Spartaan beide meedoen aan de promotie/degradatie wedstrijd in Barendrecht. Dit kwam doordat de heren erg goed bezig zijn geweest in de tweede divisie en de dames iets minder goed in de eerste divisie.


Dames
De dag begon met het eerste onderdeel voor de dames, namelijk de 100mh. Anne-Wil mocht als eerste lopen. Na een lange tijd geen horden te hebben gedaan, liep zij een tijd van 17,08. Aansluitend liep Eveline in de derde serie een tijd van 16,46 en behaalde daarmee 6 punten voor het team. Na de 100mh stond het kogelstoten van groep A en het polsstokhoogspringen op het programma. Ilona vertegenwoordigde de Spartaan op het polsstokhoogspringen en kwam tot een hoogte van 2,00m, wat voor haar een PR betekent! Eveline stootte in haar tweede poging net over de 11m met een stoot van 11,08m.

 

Na kogel en polshoog was het de beurt aan Roanna op de 800m. Zij liep een PR van bijna een seconde met een tijd van 2:24,77! Hiermee zorgde ze voor 4 punten. ‘Roanna, hoe ging het?’ ‘Wel oke’. Nou Roanna, dit ging wel meer dan oke!

 

Net nadat Ilona klaar was met polshoog, mocht zij zich al klaar gaan maken voor die ooh zo zware 3000m. Zij liep een tijd van 14:37,60 en omdat dit de eerste keer 3000m was, behaalde zij net zoals polshoog op dit onderdeel een PR. Om 5 voor 1 was het tijd voor kogelstoten groep B waar Tessa in meedeed. Zij kwam tot een afstand van 10,96m. Helaas beschreef Tessa het zelf als ‘Ik wil het hier niet over hebben’, maar gelukkig had ze ook nog het discuswerpen in het vooruitzicht. Vijf minuten nadat kogel begon, begon het hoogspringen van groep A. Eveline haalde een hoogte van 1,55m in de tweede poging wat zorgde voor 6 punten.

 

Na hoog begonnen Jelka en Marieke aan hun wedstrijd. Op de 100m liep Jelka 14,53 en Marieke haalde de punten binnen met een tijd van 13,59. Nadat Jelka de 100m had gelopen, mocht ze al snel weer door naar de 400m die zij samen met Mijlan liep. Jelka liep 1:10,48 en haar samenvatting van de race was ‘dood gaan’. Mijlan liep 1:01,94 en wist 5 punten te behalen.

 

Na de 400m was het weer tijd voor een technisch onderdeel, namelijk het hinkstapspringen waarbij Imke precies 9 meter sprong en Anne-Wil 8 punten wist te behalen met een afstand van 10,14m.

Net iets voordat groep B van Hinkstap begon, was de 400mh aan de gang. Roanna vond alleen een 800m net iets te weinig, dus liep zij ook nog een 400mh waar zij een tijd liep van 1:14,14. Om 10 over half 4 begon het discuswerpen waarbij Tessa de discus naar een afstand van 31,14m wist te werpen en daarmee 5 punten voor het team binnensleepte. Iris wierp 18,83.

 

Om 4 uur was het de beurt aan Roxy en Iris om de 200m te lopen. Roxy haalde de punten binnen met een tijd van 28,36 en bij Iris ging het heel goed, alleen deed de tijdswaarneming het helaas niet. Gelukkig mocht zij na de Zweedse Estafette weer overlopen. Net na de 200m begon het hoogspringen van groep B waar Imke in sprong. Na een tijd geen hoog te hebben gedaan vloog zij over een hoogte van 1,30m.

 

Het laatste onderdeel van de dag was de Zweedse estafette waarin Mijlan, Roanna, Marieke en Roxy liepen. Zij liepen een mooie tijd van 2:25,25 waarmee zij maar liefst 9 punten binnensleepten voor het team!

 

Normaal gesproken is de estafette het laatste onderdeel van de dag, maar dit keer was het de 200m van Iris die zij mocht overlopen. Met aanmoedigingen van mensen over de hele baan, maar met name die van onze trouwe supporter Femke, haalde zij een tijd van 29,69. Femke, het verbaast ons dat jij je stem nog hebt na al het aanmoedigen.

 

Na al deze prestaties werden de dames van de Spartaan tweede van onder, ook een knappe prestatie! Dit mochten wij vieren met een heerlijk patatje in de kantine van de Spartaan. Tot volgend jaar in de tweede divisie weer samen herenigd met de heren!


Heren
De heren van de Spartaan hadden hun doelstelling voor dit jaar al behaald. Meestrijden om de promotie naar de 1ste divisie is een mooie beloning voor de drie goede wedstrijden hiervoor. Promoveren was wellicht een illusie, maar toch reisde het team vol goede moed af naar CAV Energie in het niet zo pittoreske Barendrecht. Het weer was prachtig, de tosti’s waren lekker en de sfeer zat er goed in. Oh ja, en de dames waren ook nog mee…

 

In de vorige stukjes is te zien geweest dat in de tweede divisie punten op prestatie worden toegekend. Dit is net zoals in de meerkamp. In de eerste divisie gaat het er echter wat anders aan toe. Hier geldt het ‘punten-op-plaats’ systeem. Heel simpel krijgt de winnaar van een onderdeel 12 punten (er doen 12 teams mee) en dat wordt steeds een puntje minder tot de laatste plaats die slechts 1 punt krijgt toebedeeld. De strijd is daardoor nog spannender omdat letterlijk elke centimeter of honderdste van een seconde kan meetellen. De beste drie teams na het optellen van alle punten komen volgend jaar uit in de eerste divisie van de Nederlandse atletiek.

 

De dag begon met een perfecte 100m horden van Joost Dofferhoff. Hij behaalde 10 punten met een tijd van 16,43s en de mannen bestormden daarmee de derde plaats. Helaas hebben wij de rest van de dag geen hogere plaats meer behaald… Ondertussen riskeerde ploegleider Dave lijf en ledematen op het kogelslingeren. Hij kwam niet in de buurt van zijn PR, maar met bijna 30 meter (en 5 punten) is hij nog altijd beter dan de rest van de ploeg op dit onderdeel. Ondergetekende stelde zichzelf wat te teleur op het verspringen, maar haalde toch nog 8 broodnodige punten binnen.

 

Thijmen mocht daarna aan de slag op de 800 meter. In dit soort wedstrijden is de 800 meter vaak een klassieke boemelrace. Omdat men punten op plaats krijgt is er vaak sprake van 700 meter surplace en 100 meter sprinten. Dit keer liep het even net wat anders. Door een ongelooflijk hoog tempo zat er voor Thijmen niets anders op dan aanhaken en zo lang mogelijk volhouden. Met een tijd van net onder 2 minuten werden 5 punten binnengehaald. Daarna was het voor hem tijd voor zijn traditionele dutje tussen de onderdelen door. Ruud stootte de kogel naar een afstand die genoeg was voor 6 punten. Alhoewel hij zelf wat minder blij was, moet dit genoeg motivatie geven om weer hard te trainen deze winter.

 

Een andere loper was oudgediende Davey Kaak op de 3000 meter steeple. Net voor zijn race ging de temperatuur door het dak. Niets lekkerder dan een frisse duik in de waterbak zou je zeggen. Davey ging wat wijzer van start dan afgelopen keer en liep zijn race netjes uit. Vooral de soepele hordenpassages t.o.v. zijn concurrenten sprongen eruit. Leon en Rens maakten zich ondertussen klaar voor de 400 meter. Rens pakte de punten met een miniem PR van 50,84s. Een goede prestatie op de zeer trage baan in Barendrecht. Leon stal echter de show. Hij nam het in een directe race op tegen Laura de Witte. Wij hebben geen flauw idee waarom het voor haar toegestaan was om buiten mededinging mee te doen, maar ze bleek een ideale haas voor Leon. Op de eerste 100 meter kwam zij hard onderdoor, maar Leon bleek van de lange adem en snelde haar voorbij op het laatste stuk. Door de rest van de mannen van De Spartaan werd hard gejuicht op dat moment!

 

Atleten Jarique, Roel, Remco en Emiel deden ondertussen ook hun onderdelen maar waren helaas niet goed genoeg vandaag om voor de punten te gaan. Toch is het altijd fijn om zo’n grote ploeg te hebben.

 

Onze nieuwe topper João Bastos pakte nog een puntje op de 5000 meter na een wat rustigere start dan de vorige keer. Met een geweldige eindsprint zette hij een prima tijd en prestatie neer.  Tom Hoekema pakte ondertussen de punten op het speer met een prima uithaal tot bijna 50 meter. En Govanni mocht na een paar uur op een stoeltje te hebben gezeten aan de slag op het polsstokhoogspringen. Met 3,80 meter kwam hij in de buurt van zijn. Vincent haalde (steady) 1,75 m op het hoogspringen en daarmee 5 punten.

 

Wat rest zijn nog een aantal looponderdelen. Joost liep naast de 110mH ook nog de 400mH. Het eerste stuk ging ontzettend soepel en deed denken aan zijn sterke race in de ochtend. Op 300 meter, en precies voor de plek van De Spartaan tent, ging het helemaal mis. Joost kwam niet uit voor de horden en stond nagenoeg stil. Helaas, want hij lag tot kort daarvoor zeer goed in het veld. Het is Joost vergeven, want met 7 punten werd hij wel onze ‘most-valuable-player’ van deze wedstrijd. Nu maar hopen dat de technisch directeur van onze vereniging (Davey Kaak) een mooie transfersom weet binnen te hengelen voordat Joost de overstap gaat maken naar Tartlétos in Wageningen.

 

Op de sprintonderdelen komen de mannen van De Spartaan wat minder uit de verf. Op de 100 meter was het strijden met slechts 3 punten voor Vincent. Op de 200 meter kwam hij beter tot zijn recht met 5 punten en een tijd van een kleine 24 seconden. Toch blijven deze onderdelen een zwak punt van de heren. Afsluitend onderdeel was de Zweedse Estafette met een team van Rens, Thijmen, Bas en Dimitri. Dimitri bezorgde de ploeg nog bijna een hartaanval door veel te vroeg te vertrekken. Het stokje werd op de grens van het wisselvak overgegeven en de vlag van het jurylid ging daarna omhoog. Gelukkig bleek dit voor ESAV Asterix te zijn.

 

Overall eindigde de mannen op een 7de plaats in het klassement. Een prima prestatie gezien wij als 11de een ticket afdwongen voor deze wedstrijd. Volgend jaar strijden wij weer in de tweede divisie. We worden vergezeld door de vrouwen die nog wel een lesjes in aanmoediging kunnen gebruiken. De ploeg is groeiende en mits de heren fit en compleet blijven is de doelstelling voor volgend jaar duidelijk: promotie!

 

Uw stukjesschrijver wil via deze weg de juryleden Jarik en Twan hartelijk danken. Speciale dank gaan echter uit naar de ploegleiders Dave en Ruud. Ruud zal in ieder geval stoppen met deze taak en ook Dave is op zoek naar mogelijke vervanging. De heren hebben goede jaren gehad onder jullie leiding, met promotie, degradatie maar vooral veel strijd en enthousiasme. Heren bedankt!

 

Uw stukjesschrijver legt tot volgend jaar de pen weer even neer. Afgelopen wedstrijd was er geduchte concurrentie van de instagramvloggers, maar toch blijft het weer een genoegen om u te mogen voorzien van een klein verslag. Tot volgend jaar!

 

Prestaties van de dag

Joost Dofferhoff             110mH                              16,43

                                          400mH                              1:00,70

Vincent Franken             100m                                12,13

                                          200m                                24,21

                                          Hoogspringen                 1,75

Tom Hoekema                Speerwerpen                  49,59

                                          Kogelslingeren                22,00

Govanni Cozijn                Hoogspringen                 1,70

                                          Polsstokhoogspringen   3,80

Jelle van der Zon            Verspringen                    6,10

Rens Altorf                      400m                                50,84

Davey Kaak                      3000m Steeple                11:50,96

Ruud van Noort              Kogelstoten                     10,74

Thijmen Dofferhoff       800m                                1:59,51

Dave Clemens                 Kogelslingeren                29,51

João Bastos                     5000m                              18:30,84

Leon van der Geer         200m                                25,13

                                          400m                                53,74

Jarique Hazel                   5000m                              DNF

Remco Bakker                 Kogelstoten                     10,09

Emiel Stoop                     100 m                               12,31

Roel Teeling                    Verspringen                    5,98

Dimitri Imanse                Speerwerpen                  46,70

 

Rens, Thijmen, Bas,       Zweedse estafette          2:04,96

Dimitri                             

 

Marieke Moonen           100m                                13,59

Jelka Böhm                      100m                                14,53

                                          400m                                1:10,48

Roxy Ramars                   200m                                28,36

Iris van der Velden         200m                                29,69

                                          Discuswerpen                 18,83

Mijlan Nieuwenhuisen  400m                                1:01,94

Roanna Geleijn               800                                    2:24,77

                                          400mH                             1:14,14

Ilona vd Berkmortel       3000m                              14:37,60

                                          Polsstokhoogspringen   2,00

Eveline de Jong               100mH                              16,46

                                          Kogelstoten                     11,08

                                          Hoogspringen                 1,55

Anne-Wil v Werkhoven 100mH                              17,08

                                          Hinkstapspringen           10,14

Tessa de Wit                    Disuswerpen                   31,14

Kogelstoten                     10,96

Imke van Kaam               Hoogpsringen                 1,30

                                          Hinkstapspringen           9,00

Mijlan, Roanna,              Zweedse Estafette          2:25,25

Marieke, Roxy

Dank aan Eveline en Jelle voor het schrijven van dit verslag!
Voor een beeldverslag: zie de highlights op de Spartaan Instagram.

 


 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven