News

The Ter Specke Bokaal will take place Saturday the 11th of May 2024. 

The most important basic information can be found on this English part of the website, all information will be published on the Dutch website. For questions you can always contact terspeckebokaal@avdespartaan.nl
 

Livestream Link

https://www.youtube.com/watch?v=tcfDP9q6uZc

Laatste competitiewedstrijd Senioren

door

Mannen gaan op voor promotie naar de 1ste divisie! - Jelle van der Zon

 

Het is zondag 2 juli. Om 09:15 verzamelen de mannen van De Spartaan zich voor de kantine. Vanuit daar is het op naar Heerhugowaard voor de derde en laatste wedstrijd in de competitie. De heren staan na een wat magere tweede wedstrijd 8ste in de tussenstand. De beste 9 teams mogen zich opmaken voor de promotie- degradatiewedstrijd in september. Het mag duidelijk zijn, er moet goed gepresteerd worden vandaag!

 

Na wedstrijden in Hoofddorp en Alphen, voelt het als een eindeloos stuk rijden naar Heerhugowaard. Er staat een flinke westerwind en met alle bewolking voelt het bij vlagen zelfs fris aan. De oudsten van de groep beginnen de wedstrijd in de zon op het terras. De nodige kopjes koffie worden naar binnen gewerkt en de frituurlucht vanuit de oude kantine van AV Hera komen ons al in de vroege uurtjes tegemoet.

 

De mannen konden nog wel wat extra koffie gebruiken. De sfeer is wat mak en de echte winnaarsmentaliteit ontbreekt. Niet echt ideale ingrediënten voor zo’n belangrijke wedstrijd. De wedstrijd begon met het kogelslingeren. Govanni Cozijn, die nog kleine oogjes had van het begeleiden van de tentennacht na de ouder-kindwedstrijd, haalde de punten binnen met een afstand van 35,64 m. De wedstrijd ging snel verder met Vincent op hoog (1,70 m) en Marnix op de 110mH (16,17s). Die laatste prestatie was goed voor een derde plaats op dat onderdeel.

 

Daarna was het de beurt aan Thijmen en Rens op de 800 meter. Bij deze afstand moest er twee keer tegen de wind in worden gebeukt op het rechte eind. Hierdoor ontstond er een wat gekke race, waarbij de eerste ronde slechts net onder de minuut werd afgewerkt. De tijd was daardoor niet werelds (1:57,75), maar Rens ging er toch met de winst vandoor.

 

Daarna de 100m wat niet bepaald ons sterkste onderdeel is. Emiel sprokkelde met een tijd van 12,00 s toch nog wat punten binnen. Ondertussen was Teun vooral aan het wachten. Hij was ‘begonnen’ aan polsstohoogspringen, maar zoals de meeste juryleden en atletiekliefhebbers wel weten, dat kan heel erg lang duren. Daarna werd er gestart met de 400 meter. Hierbij moest men slechts één keer tegenwind lopen. Leon liep ondanks een blessure een degelijke tijd op deze afstand van 52,70s.

 

We zijn nu ongeveer halverwege de wedstrijd en de prestaties waren niet bepaald werelds. De sfeer kakte verder in en zelfs de inspanningen van onze ploegleider Dave konden daar weinig aan veranderen. Echter, ineens was daar een lichtpuntje. De tussenstand op atletiek.nu van onze poule en de andere poules van de tweede divisie zag er heel rooskleurig uit. We waren flink gestegen en leken zelfs op enig moment vijfde te staan in de landelijke tussenstand. Dat gaf iedereen weer wat moed.

 

Remco haalde met een afstand van 10,23m de punten binnen op het kogelstoten. Zelf was hij wat minder blij met deze prestatie, maar punten binnenhalen voor het team geeft altijd een goed gevoel. Terwijl Teun nog steeds aan het wachten was kon ondergetekende zich opmaken voor het hinkstapspringen. De jury bleek daar niet helemaal klaar voor en er werd weer ouderwets geknoeid met de balken. Gelukkig werd met 13,83m de winst in deze divisie behaald. Vooral het verschil in punten met de concurrentie was fijn.

 

Lucas was uiteindelijk onze eerste loper op de 5000 meter en moest daarmee maar liefst twaalf keer de orkaanwind trotseren. Hij zette een degelijke tijd neer van 17:39,30. Ryan Bootsma liep de 200 meter in een goede tijd van 22,92s. Na een razendsnelle start miste hij wat inhoud op het laatste stuk. Hij liet wel zien de beste sprinter te zijn van onze vereniging. Ondertussen was Teun dan echt begonnen aan pols en haalde met 4,20m een mooie tweede plaats binnen.

 

Twan won de onderlinge speerwerpwedstrijd van Tom met een afstand van 47,70 meter. Afsluitende onderdeel was de 4x400 meter. Het jonge team van Ryan, Thijmen, Vincent en Rens liep een snelle tijd van 3:31,63s.

 

Daarna was het weer ouderwets wachten wat er was gebeurd in de andere poules. Atletiek.nu sprong nog een paar keer heen en weer, maar toen de mannen weer terug waren in Lisse werd toch snel duidelijk dat we het ten opzichte van onze directe concurrent heel goed hadden gedaan! Met een landelijk 6de plaats mogen de mannen zich gaan opmaken voor de promotiewedstrijd in september! Dat werd traditioneel gevierd met een barbecue bij de kantine waar het nodige atletenvoedsel naar binnen werd gewerkt.

 

Op 10 september mogen de heren van De Spartaan aantreden bij Prins Hendrik in Vught. Ik maak als oude rot alvast een kleine prognose. Ik geloof dat we daar flinke indruk kunnen gaan maken ondanks ons jonge team. Promotie is altijd erg lastig, maar met het ‘punten-op-plaats’ systeem is er veel mogelijk. Ook zijn de gekozen onderdelen ons niet slecht gezind. Belangrijk is dat iedereen beschikbaar is, fit is en gefocust blijft. De promotiewedstrijd is altijd een unieke ervaring en met het doorgaans sterke deelnemersveld is het een unieke kans voor goede PR’s op een favoriet onderdeel. Ik hoop dan ook dat iedereen tot op het bot gemotiveerd zal zijn. Zo vaak maak je namelijk geen promotiewedstrijd mee (en dat weet ik uit ervaring). Tot in september!


Dames eindigen op een nette elfde plek. - Femk Daan

Zondag 2 juli, de dag van alweer de laatste competitiewedstrijd. Dit keer mochten we gaan presteren in Heerhugowaard. Een baan die we al vaker hebben gezien en voor velen onder ons bekend is. De ochtend begon zonnig, maar er stond al een stevige wind. De wind is ook absoluut niet meer gaan liggen tot het einde van de dag. Dit hield ons als vrouwenteam niet tegen om slechter te gaan presteren. Met goede moed en plezier begonnen we aan de wedstrijd, strijdend tegen de andere aanwezige teams.

 

Het eerste onderdeel ging rond 11:00 van start, de 100m horden. Hier stonden Eveline de Jong en Julia Pieterse aan de start. Met een flinke rugwind en wiebelend in het startblok klonk het eerste startschot van de wedstrijd, daar gingen ze, met gierende benen naar de finish. Voor Julia was dit pas de tweede keer over de hoge hordes van 84 centimeter. Zij zette hierbij ook een mooie verbeterde tijd neer van 15,79 seconden. Eveline ging ook voor een persoonlijk record en dat is gelukt. Met een tijd van 15,40 seconden verbeterde zij haar record toch met 3 honderdsten van een seconde! Ook pakte Eveline hierbij de punten.

 

Daarna was het al gauw de beurt aan de mensen van de technische onderdelen. Mijlan Nieuwenhuisen mocht meerdere pogingen wagen op het verspringen en Tessa de Wit mocht haar krachten tonen tijdens het kogelstoten. Beide dames hebben het goed gedaan, ondanks dat het misschien niet helemaal volgens verwachting ging. Tessa heeft, op één andere atleet na in de andere kogelgroep, de meeste punten weten te pakken van alle teams. Mijlan zette een goede afstand neer wat de vijfde plek opleverde.

 

Al gauw mocht Mijlan zich klaarmaken voor het volgende onderdeel, de 100 meter. Samen met Annemarie ten Kate mochten zij in dezelfde serie strijden tegen de andere atleten. Met een toch nog, voor die dag, matige wind van +2,8m/s snelde de twee onder luid gejuich en geschreeuw naar de finish. Ze eindigden als derde en vierde in de serie, waarbij Annemarie de punten pakte en ze allebei een prima tijd neer hebben gezet.

 

En door, want de tweede groepen van het verspringen en kogelstoten waren alweer begonnen. Anne-Wil van Werkhoven mocht gaan springen en Roxy Ramars ging kogelstoten. Roxy evenaarde haar persoonlijk record met een mooie afstand van 10,67 meter. Anne-Wil sprong helaas alle pogingen ongeldig, maar gelukkig had Mijlan al een afstand staan voor de punten. Anne-Wil heeft wel goede sprongen kunnen maken, waarbij ze ging voor wat nieuwe technieken. Naast het verspringen begon tegelijkertijd ook het hoogspringen. Eveline mocht na haar hordenkunsten ook het hoogspringen uitvoeren. Flinke tevredenheid spatte er vanaf, want na een wat slechte training sprong ze toch een goede hoogte van 1,55 meter.

 

Tijdens het kogelstoten begon ook het kogelslingeren. Dit moeilijke onderdeel werd uitgevoerd door een van de weinigen binnen de spartaan die het kan, Tessa de Wit.

Na het stoten mocht ze ook nog het slingeren van een kogel waarmaken. Met een persoonlijk record van 1 centimeter en de vierde afstand van alle kogelslingeraars, heeft ze het onderdeel voltooid. Tijdens het kogelslingeren van Tessa werd er ook nog een snel rondje om de baan gelopen tijdens de 400 meter van Imke van Kaam en Roanna Geleijn. Tijdens deze toch best zware afstand hebben de twee dames de eerste 200/250 meter flink tegen de wind in moeten beunen. Met het laatste stuk flinke rugwind en natuurlijk de aanmoediging streden ze allebei naar de finish. Roanna pakte de punten en Imke verbeterde haar eigen record met een paar tienden.

 

Klaar? Nee hoor, de wedstrijd ging vrolijk verder. De volgende onderdelen op het schema waren discuswerpen, de 1500 meter, 3000 meter en de 200 meter. Het discuswerpen werd ook door onze werper Tessa uitgevoerd en ook hier pakte ze veel punten. Ze werd derde met een mooi puntenaantal waardoor we weer goed omhoog schoten in ons totale puntenaantal. De penningmeester van de spartaan, Mariska Janson, mocht ons vertegenwoordigen op beide lange afstanden. De rondjes waren best wat zwaar, maar van de stukjes meewind kon er genoten worden. Beide afstanden heeft ze goed kunnen voltooien onder veel aanmoedigingen van over de hele rondbaan. We deden ons best om haar naar de finish te snellen en dat is goed gelukt. Tussen de 1500 meter en de 3000 meter zat nog een 200 meter. Anne-Wil en Julia mochten deze sprint gaan waarmaken en hier had je het “geluk” dat je bijna de hele race wind mee had. Op het eerste stukje van de bocht na konden de dames met rugwind naar de finish sprinten. Met mooie tijden van precies 27 seconden van Julia en net onder de 27 seconden van Anne-Wil was dit onderdeel ook voltooid.

 

De laatste twee onderdelen van de dag waren aangebroken, het hoogspringen en het leukste onderdeel, de 4x400 meter. Het hoogspringen in groep 2 werd uitgevoerd door Roxy. Een goede hoogte van 1,50 meter zette ze neer om daarmee de technische onderdelen van alle competitiewedstrijden dit jaar af te sluiten. Na alle onderdelen behalve de knaller van de dag begon de spanning toch wat te stijgen. Een mooi onderdeel om te zien voor toeschouwers en atleten die het niet hoeven te doen, maar een zwaar onderdeel voor de atleten die hem wel moeten lopen. Ik spreek over de 4x400 meter. De uitverkorenen van deze mooie maar heftige afsluiter waren Mijlan, Roanna, Eveline en Anne-Wil. In deze volgorde mochten ze allemaal een 400 meter gaan lopen met een stokje. De start? soepel. De wissels? Easy. De finish? Met geschreeuw. De dames? Uitstekende toppers die een twee tijd van alle teams binnen de poule hebben kunnen neerzetten!!

 

De dag zit erop. Uitgewaaid en wel is de dag afgesloten met een lekkere bbq geregeld door het CWA. Met veel gesport en geschreeuw en toch een klein schor stemmetje bij mij de volgende dag hebben we samen als team een mooi eindresultaat behaald. Binnen de tweede divisie zijn we 11e geworden van de 34 teams. Een resultaat om toch trots op te kunnen zijn met mooie behaalde prestaties tijdens alle drie de competitiewedstrijden.

 

In september gaan we de mannen keihard aanmoedigen die mogen gaan strijden tijdens hun promotie/degradatiewedstrijd van de 1e/2e divisie en volgend jaar gaan wij als vrouwen gewoon er weer een mooie competitie van maken in de 2e divisie. Tot volgend jaar!
 

Onderdeel

Heren

Prestatie

Dames

Prestatie

100 meter

Emiel Stoop

Marnix Hettema

12,00

12,09

Annemarie ten Kate

Mijlan Nieuwenhuisen

13,41

13,52

200 meter

Ryan Bootsma

Dimitri Imanse

22,92

25,20

Anne-Wil van Werkhoven

Julia Pieterse

29,96

27,00

400 meter

Leon van der Geer

Joost Dofferhoff

52,70

53,83

Roanna Geleijn

Imke van Kaam

1:02,97

1:05,09

800 meter

Rens Altorf

Thijmen Dofferhoff

1:57,75

2:03,27

 

 

1500 meter

 

 

Mariska Janson

5:45,22

3000 meter

 

 

Mariska Janson

12:33,44

5000 meter

Lucas Bisschop

17:39,90

 

 

100m Horden

 

 

Eveline de Jong

Julia Pieterse

15,40

15,79

110m Horden

Marnix Hettema

Joost Dofferhoff

16,17

16,38

 

 

4x400m

Ryan Bootsma

Thijmen Dofferhoff

Vincent Franken

Rens Altorf

3:31,63

Mijlan Nieuwenhuisen

Roanna Geleijn

Eveline de Jong

Anne-Wil van Werkhoven

4:08,43

Discus

 

 

Tessa de Wit

33,44

Kogel

Remco Bakker

Govanni Cozijn

10,23

10,04

Tessa de Wit

Roxy Ramars

10,87

10,67

Kogelslingeren

Govanni Cozijn

35,64

Tessa de Wit

35,37

Speer

Twan van Tol

Tom Hoekema

47,70

46,44

 

 

HSS

Jelle van der Zon

Jarik Beukers

13,83

11,95

 

 

Polshoog

Teun Michel van Veen

4,20

 

 

Hoog

Vincent Franken

Alex van Noort

1,70

1,60

Eveline de Jong

Roxy Ramars

1,55

1,50

Ver

 

 

Mijlan Nieuwenhuisen

Anne-Wil van Werkhoven

5,08

NM


 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de vrijwilligersdag 18 september 2023 werden de  "Wandelstok" en de "Sleutel" toegekend aan Janny Dofferhoff en Joël… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven