Nieuws

Vrijwilliger van de maand

door
www.avdespartaan.nl

Nico Schriek


1. Wie is Nico Schriek, voor wie dat nog niet weet, en wat betekent De Spartaan voor jou?
 

Nico Schriek is een in Schiedam geboren en in Vlaardingen getogen enthousiasteling. Heeft de LTS fijn metaal gedaan en is daarna als groenteboer gestart om na een lange carrière, met trots als Kruidenier directeur te worden in het Dirk van den Broek concern. "In 1989 zijn wij vanuit Schipluiden verhuisd naar Lisse waar we een nieuwe uitdaging in de sport zochten en wij via Piet Waaning bij De Spartaan terecht kwamen." Gestart in de groep van Gerrit Verhaar met ca. 40 mannen vrouwen, langzaam maar zeker een zeer betrokken lid geworden. Van 1991 tot 1996 Vice -Voorzitter geweest en van 1999 tot 2004 bestuurslid algemene zaken. Daarnaast vele andere klussen gedaan, trainer A groep, kantinedienst, schoonmaken, verantwoordelijk voor de bouw van de Hoed en vooral een lid, dat zich graag met alles binnen de vereniging wil bezig houden. "Al met al ben ik dus een vrij fanatieke sporter die met veel passie zich overal graag mee bemoeit, maar ook weet waar mijn plaats is als er een keer zaken passeren die ik anders zou doen, maar zeker voor een vereniging-in-beweging beter zijn dat ze door gaan."

 

2. Heb je een sportieve achtergrond?
 

"Mijn sportersachtergrond is handbal, ik heb 25 jaar op regionaal niveau gespeeld en ben scheidsrechter geweest. In deze laatste functie heb ik tot aan de eredivisie gefloten, maar omdat ik meer aandacht wilde besteden aan mijn maatschappelijke carrière, heb ik dit lang op regionaal niveau gedaan. Ook 15 jaar een handbalvereniging bestuurd.
 

Toen we in Lisse kwamen wonen, werd het dus De Spartaan, recreatief lopen was het doel, maar het virus greep mij en ik wilde graag een marathon lopen. Onze toenmalige hoofdtrainer vond dat ik eerst maar eens 5 jaar moest hardlopen voor ik een schema kreeg. Er waren geen internetschema’s beschikbaar, dus liep ik in 1994 mijn eerste marathon in Rotterdam. Na afloop zou ik gezegd hebben: nooit meer doen. Maar uiteindelijk heb ik er 13 gelopen, met als hoogtepunten onze buitenlandse marathons in New York (twee keer), Berlijn, Praag, Chicago, Keulen en de rest in Rotterdam.

Na 2010 alleen nog recreatief met als maximale afstand de ½ marathon."


3. Vertel eens over jouw enorme taak bij de (ver)nieuwbouw?
 

"Ik ben secretaris van de bouwcommissie, met als verantwoordelijkheid, naast de verslaglegging, het organiseren samen met Fred, van de vrijwilligers. Het lukte ons elke week weer om voldoende handen op het werk te krijgen, waar we enorm trots op zijn. De inzet van onze vrijwilligers was zo groot dat het voor mij en Fred een plezier was om met iedereen te mogen werken. Onze top week was de eerste week van de sloopwerkzaamheden in december toen we meer dan 450 werkuren in een week aan vrijwilligers hadden, dat maak je toch nergens meer mee. We zijn nu de laatste afwerkwerkzaamheden aan het plannen, het is net als met een training, de laatste loopjes zijn het zwaarst, er moet nog heel wat gebeuren, maar we hebben er vertrouwen in dat de opleverdatum gehaald gaat worden.
 

Binnen de bouwcommissie hebben we ook de subsidie-aanvragen opgepakt en als secretaris ga je dan op oorlogspad. Geen idee hebbende welke fondsen ons zouden willen ondersteunen, zijn we op zoek gegaan op internet en hebben heel wat telefoontjes gepleegd. Uiteindelijk hebben we bij 3 fondsen een aanvraag ingediend voor totaal € 30.000. Rabobank, De Ruijgrok Stichting en de Stichting voorheen onderling belang Lisse, hebben ons verzoek positief beantwoord en ons de toezegging gedaan voor onze aanvragen. Omdat we energiebesparend bouwen zijn er bij het BVO, een rijksinstantie, subsidie mogelijkheden. Daar hadden we geen verstand van maar mevrouw Ina Elema, een moeder van een van onze jeugdleden heeft ons geholpen met de aanvragen. We hebben 2 subsidies aangevraagd en beide zijn ontvangen. Als laatste moest ook het opwekken van de energie aangemeld worden (de zonnepanelen). Als je een papierwinkel wil ontmoeten moet je als vereniging energie gaan opwekken, maar ook dat is allemaal gelukt en we leveren nu dagelijks energie aan het net, die we dan ook weer terug gebruiken."


4. Doe je nog meer vrijwilligerswerk bij De Spartaan?

"Mijn gewone vrijwilligerswerk is schoonmaken van de kantine eens in de 6 weken, bardiensten draaien op dinsdag en nieuwe -ledenopvang of invaltrainer trainingen geven."


5. Heb je nog andere hobby's?
 

"Eigenlijk te veel om op te noemen: wandelen, golfen, vissen, vakanties, tuinieren, fietsen, rode wijn drinken en lekker eten."

6. Heb je nog advies voor de andere Spartanen wat het vrijwilligerswerk betreft?


"Als lid heb je niet alleen rechten maar ook plichten. Dit is een zeer oude wijsheid binnen verenigingen, maar bij Spartaanleden is dit eigenlijk een bijna vanzelfsprekendheid. Toch is er een groot aantal leden dat het product hardlopen komt consumeren. Daar moeten de leden zich niet aan storen, dit is de nieuwe verenigingsgebondenheid, betalen voor een product, verder geen verplichtingen.

Maar het merendeel van onze leden is nog steeds bereid om wat terug te doen voor onze club. Informeer leden goed, maar kom als lid ook zelf eens met een vraag of je niet wat kan doen voor de club. Het blijft een leuke tijdsbesteding en je werkt weer eens op een andere manier met je hardloopconcurrenten, niet in zo’n hardlooppak maar in een omgeving waar je ook eens met elkaar rustig kan praten."


7. Wil je zelf nog iets kwijt?


"Dat ik hoop nog vele jaren, met veel vrijwilligers, het werk binnen de vereniging te kunnen blijven doen, maar zeker net zo belangrijk dat we nog vele jaren lekker rond mogen lopen in onze prachtige natuur in de omgeving."


 


 


 



 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Het bestuur heeft een cheque ter waarde van € 10.000,- van het Rabo Impactfonds in ontvangst mogen nemen. Het Rabo Impactfonds… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven