Nieuws

Vrijwilliger van de maand: Frans van Dorsselaer

13 februari 2019 door Lenie van der Poel
www.avdespartaan.nl
Stel je jezelf even voor: Wie ben je? Waar kom je vandaan?
Ik ben Frans,  ik heb op veel plekken in Nederland gewoond, zoals Baarn, Heemstede, Leiden vanaf mijn 16e. Daar heb ik ook natuurkunde gestudeerd en leerde ik Josien kennen. Ik ben afgestudeerd in de theoretische natuurkunde op de kwantumtheorie. Ik werkte als laser-fysicus, dan houd je je bezig met de hele kleine deeltjes in het heelal. Toen Josien een baan kreeg als lerares basisonderwijs in Sassenheim zijn we naar Sassenheim verhuisd. Ik wist al heel lang dat ik kinderen wilde, wij hebben er twee: Lian en Ben. Zij zijn allebei op 1 ½ jarige leeftijd uit China geadopteerd. De adoptieprocedure duurde lang, maar het is gelukt.
Ik werk nu bij FOX-IT. Het werk betreft cybersecurity in het kader van preventie van cyberterrorisme. Wij beveiligen allerlei bedrijven op nationaal en internationaal niveau zoals banken, semi-overheid, politie etc.
In mijn vrije tijd doe ik aan golf, en ik heb ook gejudood, en getennist. Verder heb ik kleuters computerles gegeven en ben ik 5 jaar “klaarover-vader” geweest en “’klaarover-coördinator” (daar ken ik Sandra Bouma van).

Hoe en wanneer ben je bij De Spartaan gekomen?
Ben (inmiddels A-pupil) vroeg 3 jaar geleden na zijn zwemdiploma “of je niet ergens kon rennen”. Ben is een enthousiast kind die graag beweegt.  Hij wil(de) ook altijd het laatste stuk naar huis rennen in plaats van achter op de fiets zitten. Toen was De Spartaan snel gevonden.

Wat valt je op aan atletiek bij De Spartaan?
Hoewel atletiek eigenlijk een individuele sport is, is mij toch vooral ook duidelijk geworden dat je bij de jeugd veel samen doet. Bv. bij de Athletic Champs (de wedstrijden voor pupillen) staat de team-prestatie voorop. Ik vind het publiek altijd enthousiast en behulpzaam,  er zijn dan ook veel vrijwilligers nodig bij een wedstrijd.
Het leuke is dat iedereen zichzelf kan verbeteren. Persoonlijk vind ik dat buitentraining bij jonge kinderen meer mogelijkheden biedt dan zaaltraining. Wat opvalt is dat toch veel kinderen niet deelnemen aan overige activiteiten (naast de training). Volgens mij worden de trainingen juist leuker als je ook meedoet aan wedstrijden. En de wedstrijden lijken dan ver weg, maar de Athletic Champs zijn altijd in de regio, dat valt eigenlijk best mee. “Competitie” klinkt misschien zwaarder dan het is. De activiteiten zijn heel toegankelijk, zeker in Lisse. En De Spartaan pakt het relatief professioneel aan.

Wat kan je vertellen over jouw vrijwilligerstaak bij De Spartaan?
Ik startte met helpen bij de Athletic Champs als teamleider. Voor mij was dat vanzelfsprekend als je toch meegaat met de wedstrijden. Ik vind Athletic Champs echt een ideale vorm, waarbij kinderen de hele tijd bezig zijn. Als je het vergelijkt met turnen bv. waar kinderen dan slechts 4x2 minuten actief zijn. Door Wim (Bouma) werd ik benaderd voor de functie voorzitter Jeugd Atletiek. Voor mij is dit dé bestuursfunctie die bij mij past. Ik vind het leuk om te helpen bij en voor kinderen. Mijn visie is dat ik vanuit mijn bestuursfunctie ondersteunend wil zijn aan alle vrijwilligers die iets voor de jeugd doen. Ik ben heel blij  met de oudercommissie, en ik vind de connecties met trainers, ouders, en onze jeugdsecretaris José erg belangrijk. Wat leuk is dat ik intussen veel mensen heb leren kennen.

Hoe kijk jij naar het vrijwilligerswerk bij de Spartaan? Wat valt er te verbeteren?
Er is een kernclub van vrijwilligers, die oneindig veel op allerlei terreinen doet, ook buiten hun oorspronkelijke taak. Dit omvat ook de trainers!
Wat beter kan is de belijning op de baan, en voor mij persoonlijk de kwaliteit van de koffie (ik ben een koffieliefhebber, die graag verse koffie drinkt. Het zal wel te maken hebben met de apparatuur).

Hoe ziet De Spartaan er over 10 jaar uit? Wat wens je ons als vereniging  toe?
Ik hoop dat de Spartaan een mooie leeftijdsopbouw houdt, en er een goede jeugdinstroom blijft. Nu zie je dat wedstrijdatleten op enig moment stoppen en afscheid nemen. Ik zou willen dat oudere jeugd automatischer kan doorstromen.
Voorts zou ik het leuk vinden als er in de buurt van Lisse ook weer indooratletiek bedreven kan worden. En verder wens ik De Spartaan boegbeelden toe,  atleten die nationale bekendheid krijgen en daardoor in de regio ook positieve aandacht voor atletiek en De Spartaan geven (zoals Andrea Bouma).
Ik hoop ook dat de goede dingen van De Spartaan blijven. Iets meer ouderparticipatie is nog wel gewenst. En natuurlijk dat de wedstrijddeelname van jeugd toeneemt.
En daarnaast dat het sportkamp voor de jeugd in nieuwe vorm gaat slagen (korter/intensiever/ met andere verenigingen).

Wat wil je zeggen tegen Spartanen (en ouders van) over het vrijwilligerswerk?
Ik heb als beginnend buitenstaander ontzettend veel geleerd over atletiek en wat er allemaal bij nodig is. Het geeft voldoening om te helpen. Probeer het eens een keer! Vraag eens zelf wat je kan doen. We hebben echt veel hulp nodig, zoals bv bij het opzetten van de baan voor wedstrijden.

Wat is je leukste clubmoment?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik vond de opening van de hernieuwbouw dit voorjaar echt spectaculair  (ondanks het slechte weer).

Ditjes en datjes:
  • Sporthelden – Anton Geesink en Epke Zonderland (hun enthousiasme en professionele sportbeoefening)
  • Favoriete vakantieland – China, en naar het buitenland in zijn algemeenheid
  • Eten- Sushi! Maar ik lust eigenlijk alles
  • TV – om te ontspannen jeugdprogramma’s cartoons zoals Spongebob en Southpark
  • Muziek – Funk en soul, 70-er jaren muziek zoals Aretha Franklin, James Brown
  • (vroeger speelde ik als saxofonist in bandjes in cafés en partijen)
  • Film – The Matrix deel1, Das Boot - meeste genres, behalve romantiek
  • Hobby’s – Ik zeg weleens: vroeger had ik hobby’s, nu heb ik kinderen (mijn grote hobby).
Frans, bedankt voor de hartelijke ontvangst bij jouw thuis en het enthousiasme waarmee je verteld hebt. Ik hoop dat jouw positivisme en je complimenten aan anderen ook overstralen naar de lezers.
 


 
www.avdespartaan.nl
Aanvullende informatie: Op zondag 1 september is weer de voor verschillenden onder jullie bekende Kaag en Braassem poldertocht. Het is… Meer >
 
www.avdespartaan.nl

10 km van Noordwijk

14 juli 2019
Prima loopweer, mooie locatie, leuk parcours en veel publiek. Dat waren de omstandigheden in een notendop afgelopen zondag in Noordwijk. Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Een paar dagen voor de wedstrijd van de Universiade in Napels heb ik contact met Simon, of hij interesse heeft in een interview met het… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Tijdens de Nationale Kampioenschappen voor junioren afgelopen weekend bij atletiekvereniging AAV'36 in Alphen aan den Rijn kwamen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven