Nieuws

Maarten ter Hoeve wint WK poule DOHA 2019

06 oktober 2019 door Vincent van Stijn
www.avdespartaan.nl

Op voorhand was al duidelijk dat het een bijzonder WK Atletiek zou worden, achteraf is (gemakkelijk) te constateren dat dit inderdaad het geval is geweest:

  • WK in een land wat geen atletiekcultuur heeft
  • Tribunes die in het begin matig gevuld waren
  • Temperaturen die uitdagend waren, vooral buiten het stadion

Ondanks deze uitdagingen is het echter een zeer hoogwaardig toernooi geworden, met een zeer hoog prestatie niveau en twee wereldrecords (400H vrouwen en 4x400 Mixed). Voor Nederland was het een goed toernooi met 2 gouden medailles en een behoorlijk aantal finale plaatsen en nationale records.


Voor mij zelf was het bijzonder om er een deel van het programma bij te zijn. Samen met Gerard Lenting op de plek waar hij vijf jaar heeft gewerkt, in een land wat hij goed kent en waar ik tien jaar geleden één maal op bezoek ben geweest. Ik had en heb mixed feelings over sporten in Qatar, maar het heeft geen zin om daar tijdens het toernooi over te discussiëren, het is de IAAF die een aantal jaar geleden die keuze heeft gemaakt en daar moeten we het dan over hebben.
 

Dit jaar was er 1 duidelijk winnaar die vanaf het begin aan de leiding heeft gestaan: Maarten ter Hoeve. Vaak was hij ook dagwinnaar, zijn voorsprong heeft hij langzaam uitgebreid, Maarten van harte gefeliciteerd met de winst. Op plaats 2 Wilmar Kortlever door een goede eindsprint, op plaats 3 zijn broer Marco Kortlever. Maar ook Janny Dofferhof mag trots zijn op haar (nipte) vierde plaats.

We kijken nu al uit naar volgend jaar: Olympische Spelen in Tokyo. Dan wel begin augustus, maar ongeveer met dezelfde soort weersomstandigheden qua vochtigheid, de temperatuur zal gemiddeld wel wat lager liggen.

Dank aan alle deelnemers, het was mij een genoegen!

Vincent van Stijn


Eindstand
(klik op foto voor download excel)Volksheld Barshim stijgt naar mythische hoogte

Na maanden van revalideren pakte Barshim verrassend toch het goud voor het organiserende land op de 8ste dag van het WK. Bij de 3000m SC was de fotofinish voor het eerst nodig om te bepalen wie er gewonnen had. Maar de 400mH show van de Amerikaanse dames was met een Wereld Record voor Muhammad het absolute hoogtepunt van deze geweldige avond. Op de 4 x 100m werd Dafne duidelijk gemist, maar de Nederlandse mannen liepen in de slipstream met een Nederlands Record naar een plaats in de finale.


Dave Clemens voorspelde als enige de 400m kampioen Gardiner en is mede daardoor dagwinnaar met 28 punten. Leider in het tussen klassement Maarten ter Hoeve beleefde een slechte avond en ziet zijn voorsprong slinken. Met 27 punten heeft Wilmar Kortlever aansluiting met de koplopers gekregen.

 

Tussenstand na 8 dagen


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezien het hoge gemiddelde aantal punten bleek de 4e dag een voorspelbare dag. Toch was de overwinning van Halimah Nakaaayi op de 800m bij de vrouwen iets wat niemand voorzien had. Ondanks de titel prolongatie van Muktar Edris bleek de 5000m met een percentage van 34% nog het meest lastig om te voorspellen.
Door het hoge gemiddelde aantal punten waren er weinig grote verschuivingen binnen de poule. Dagwinnaars Ruud & Fleur, Steven en Maarten hadden ieder 30 van de maximaal 35 te behalen punten. Maarten ter Hoeve heeft daarmee wel zijn leidende positie verstevigd en heeft nu 5 punten voorsprong op Janny genomen.

 

Tussenstand na 4 dagen---------------------------------------------------------------------------------------
Favorieten prolongeren wereldtitels

Zondagavond waren het vooral de bekende wereldkampioenen die hun hoofd koel wisten te houden in de bakoven van Doha. “Chicken legs” Allyson Felix liep met de Mixed 4x400m ploeg van USA in een wereldrecord naar haar 12e wereldtitel! Koning Christian Taylor sprong overtuigend naar zijn 4e wereldtitel op het hink-stapspringen en sprintkoningin Shelly-Ann Fraser-Pryce vloog 2 jaar na de geboorte van haar zoon naar haar 4e gouden medaille op het wereldkampioenschap. Vannacht wandelde Hong Liu heupwiegend naar haar 3 wereldtitel bij het 20 km sauna-wandelen.


Marco Kortlever profiteerde optimaal van deze 3e dag. Door 29 van de maximaal 30 punten te verzamelen stijgt hij in de tussenstand naar een gedeelde 3e plaats. Maarten ter Hoeve en Janny Dofferhoff blijven onveranderd op de eerste en tweede plaats staan. Dave Clemens en Steven Oosterkamp wisten exact de winnende tijd op de 100m te voorspellen.

 

TUSSENSTAND NA 3e DAG
----------------------------------------------------------------------------

VERSLAG DAG 2 – ORANJE !

Meestal zijn de dagen tijdens de toernooien heel erg gevuld met het stadion bezoeken en alles waar daarbij komt kijken.
Nu is dat anders, doordat het programma alleen in de middag/avond plaatsvindt. Overdag dus volop de tijd om andere dingen te doen. Overdag rustig gewerkt en de shopping mall bezocht, daarna op het gemak naar het stadion.


En in dat stadion verwachten we vooraf een Oranje dag. En dat werd het ook. Een prachtige 10K van Siffan en ook Susan die met een PR en een 7e plaats huiswaarts kan.

Daarnaast haalde Daphne als 8e de halve finale en redde de polsstokspringers het niet.
Voor de poule was het vooral Maarten die veel punten scoorde of eigenlijk nauwelijks iets liet liggen. De Janny en Simone deden het goed, de anderen moeten op betere dagen hopen.

Naast het goud van Siffan was ook de verspringwedstrijd erg mooi om van dichtbij te zien, we waren verrast door het hoge niveau van de gehele top 8.


TUSSENSTAND NA 2e DAG -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VERSLAG DAG 1 – GEEN VERRASSINGEN

DAG 1 was uiteindelijk een dag zonder verrassingen. In de kwalificaties van het verspringen en hinkstapspringen van de mannen kwamen diegene door de voorronden, die verwacht werden. Terwijl op de tribune Carl Lewis, Willy Banks, Mike Powell en nog wat bekenden gespannen toekeken naar hun pupillen, leverden Echevarria, Manyonga, Pichardo, Taylor en Copello wat er van hun verwacht kon worden. Oud-gediende Evora viel op HSS net buiten de boot.

Op de 100 meter kwam nieuwe Nederlander Taymir Burnet als snelste door de kwalificatie (10.23). Later op de dag leverde ook de eerste ronde met alle deelnemers weinig verrassingen. Coleman was met 9.98 de snelste van het stel en Burnet deed met 10.21 ook prima mee.

Even leek het erop dat één van de broers Ingebrigtsen (Jakob) door een voetje buiten de rand een DQ zou krijgen. De jury had clementie en ook hij is door naar de finale. De Nederlanders deden het naar vermogen, Burnet dus bij de beste 16 van de wereld, voor Smidt (400H) en Heymans (pols) was de (halve) finale te hoog gegrepen, zij konden niet boven zichzelf uitstijgen.

En dan de marathon. Vooraf was er veel over te doen geweest. Met een temperatuur ruim boven de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid. Aan de Corniche (Baaij van Doha), een hele felle verlichting, vuurwerk vooraf tegen de achtergrond van moderne hotels. Voor de toeschouwers was het parcours slechts toegankelijk aan het begin en het einde van het parcours van 7 km. Voor het late tijdstip was het redelijk bezocht, maar het was zeker niet afgeladen vol. Wij hebben de start live gezien, daarna terug naar ons logeeradres, wat door de afzettingen ook nog ruim een uur duurde.

Ook hier de verwachte namen aan de top. Ruim de helft van de 70 gestarte atletes wisten de 42 kilometer te volbrengen, met tijden ruim boven de 2 uur en 30 minuten.

In de poule wist niemand zich écht te onderscheiden, óf je scoorde punten via je atleet, óf via het resultaat. Alleen Marco Kortlever en Anthony wisten helemaal geen punten te scoren.

Op naar dag 2!

TUSSENSTAND NA 1ste DAGSPARTAAN WK POULE DOHA 2019

Van vrijdag 27 september tot en met zondag 6 oktober 2019 worden de Wereld Kampioenschappen Atletiek georganiseerd in Doha (Qatar). Traditioneel binnen AV De Spartaan wordt er dan een WK-poule georganiseerd. De organisatie ligt dit jaar in handen van Vincent van Stijn, die vorig jaar de EK-poule wist te winnen. Vincent zal als razende reporter ter plaatse dagelijks verslag te doen over het kampioenschap en de verschuivingen binnen de poule.

Voor wie?
Iedereen die ouder is dan 12-jaar is welkom om mee te doen, ook vrienden van buiten De Spartaan.

Hoe werkt het?
Je voorspelt voor ieder onderdeel de winnaar en winnares. Wordt jouw voorspelde winnaar ook echt eerste dan krijg je vijf punten, wordt hij/zij tweede dan krijg je vier punten. Zo verder tot een vijfde plaats voor jouw winnaar, die nog één punt oplevert. Voor de uitslag is het podium doorslaggevend. Eventuele wijzigingen in de uitslag, die na de medaille-uitreiking plaatsvinden, worden niet meegenomen in de poule.
De inleg is €5,- per deelnemer. De prijzenpot wordt als volgt verdeeld:
nr 1: 50% van de totale inleg
nr 2: 30% van de totale inleg
nr 3: 20% van de totale inleg

Bonus van de Dag
Elke dag moet je van 1 onderdeel de winnende prestatie voorspellen. Hoe verder je van het juiste resultaat afzit, hoe minder punten je krijgt. Meer informatie staat op het deelnameformulier.

Toernooi bonus
Om de spanning tot het laatste onderdeel te vergroten hebben wij ook dit jaar weer een toernooi bonus toegevoegd. Hierbij moet de klassering van Nederland in het medailleklassement voorspellen.

Aanvullingen reglement
Bij gelijk aantal punten staat de deelnemer, die het meest 5 punten heeft gescoord, bovenaan, daarna tellen gescoorde 4 punten, etc...
Mocht dat ook geen duidelijkheid geven, dan is het aantal punten gescoord bij het "B.v.d.D’’ doorslaggevend. Indien er meerdere atleten met dezelfde achternaam bestaan en er alleen met de achternaam wordt ingeschreven, dan telt in de poule de atleet, die het hoogste op de wereldranglijst staat. Download het inschrijfformulier en stuur dit uiterlijk donderdag 26 september 23:59 uur naar stijn122@planet.nl

LET OP: zet je naam in de Excel-bestandsnaam voordat je 'm opstuurt!

Inschrijfformulier (MS excel) te downloaden via hyperlink: WK-POULE DOHA 2019 INSCHRIJFFORMULIER

Om je te helpen bij het voorspellen van de kampioenen staan hieronder enkel handige websites met de nodige informatie:

Website WK atletiek:  IAAF WORLD ATHLETICS CHAMPIONSCHIP DOHA 2019

 

Wereldranglijsten: IAAF WORLD SEASON TOP LIST 2019

Uitslagen EK 2018: EUROPEAN ATHLETICS CHAMPIONSCHIP BERLIN 2018
Uitslagen WK 2017: IAAF WORLD ATHLETICS CHAMPIONSCHIP LONDEN 2017

Uitslagen OS 2016: OLYMPISCHE ZOMERSPELEN ATLETIEK RIO 2016

 

Veel succes en plezier!


 
www.avdespartaan.nl

Clubblad juni 2020

30 mei 2020
Met toestemming van ons bestuur mochten wij "De redactiemeiden", mits we voldoende veiligheidsmaatregelen konden nemen, weer een… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Op zoek naar een nieuwe hardloopuitdaging? Probeer dan eens trailrunning. De basis van trailrunning is zo veel mogelijk onverhard te… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Beste Sporters, er leek ruimte om beperkt te openen maar dit mag nog niet voor verenigingskantines. De voorgenomen opening op 2 juni… Meer >
 
www.avdespartaan.nl
Op de parkeerplaats van de Spekkelaan is een boom gemarkeerd met een lint als waarschuwing voor de eikenprocessierups. Het kan ook zo… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
kantine: 0252-415350
Terug naar boven