Nieuws

Onderlinge Meerkamp junioren U16

door
www.avdespartaan.nl

Natuurlijk zijn er meer mooie, leuke en belangrijke wedstrijden in een jaar, maar er is maar één clubkampioenschap. Een strijd tussen de atleten wie zich een jaar lang kampioen van zijn of haar categorie mag noemen. In het weekend van 30 september 2023 en 01 oktober 2023 streden 10 jongens en 6 meisjes in de categorie U16 om de fel begeerde wisselbeker. Een weekend met uitzonderlijk goed weer. En ook nu bleek, dat een paar weken na de vakantieperiode en het weer opstarten van het normale schoolleven het ritme weer terug was.


Zoals altijd begonnen de jongens met hun 100 meter. De opmaat hoe de rest van de wedstrijd zou gaan verlopen. Ze stelden zeker niet teleur, want het ene persoonlijke record na het andere persoonlijke record werd verbroken. Niet met maar een paar honderdsten van seconden, maar gewoon met vele tienden van seconden. En ook bij het volgende onderdeel, het verspringen, waren de resultaten meer dan goed. De strijd was losgebarsten.
 

Op voorhand was Denny Verhagen de grote favoriet. Dit maakte hij ook waar. Ondanks het feit dat hij op de afzonderlijke nummers geen persoonlijke records vestigde, was zijn score aan punten aan het eind van de meerkamp wel een duidelijke verbetering van zijn persoonlijk record. Hij ging er dan ook vandoor met de beker. Het was zijn laatste wedstrijd als atleet van onze vereniging. Door de verhuizing zal hij volgend jaar voornamelijk in het oosten van het land zijn talenten ten toon spreiden.

 

De echte strijd zou gaan tussen de plaatsen 2 en 3. Er werd een strijd verwacht tussen 2e-jaars Rafael Alvarado van Gijzen en 1e-jaars Cas van Slooten. Maar Rafael liet vanaf het begin duidelijk merken dat hij dit weekend niet met zich zou laten sollen. Op alle nummers, met uitzondering van de 100 meter Horden verbeterde hij zijn persoonlijk record. Zijn eindresultaat was bijna 600 punten hoger dan zijn resultaat op de eerder gedane meerkampen van dit jaar. Daar moest Cas toch passen. Vanaf het begin moest hij zijn meerdere erkennen in Rafael. Hij zou zich moeten richten op plaats 3. Echter daar was de verrassing van het weekend. Valentino Clemens deed hetzelfde als Rafael. Persoonlijke records op alle onderdelen, behalve de 100 meter Horden. Voordat het laatste nummer, de 1000 meter, begon had Valentino een comfortabele voorsprong van 188 punten op Cas. Nu is dat niet zijn favoriete onderdeel, maar ongeveer 27 seconden verliezen op de 1000 meter, dat zou toch niet gebeuren. Zeker niet toen de race in eerste instantie uitmondde in een boemelrace. De passage na 800 meter was traag, maar vanaf dat moment begon de strijd tussen Rafael en Cas. In vliegende vaart werd de laatste 200 meter gelopen. Ze kwamen gelijktijdig over de finish in 3:11,23 min. En toen werd het nog wel spannend. Had Valentino hard genoeg gelopen? Het was nipt maar uiteindelijk had hij 12 punten over en daarom werd hij derde in het eindklassement en Cas vierde.

 

Alle tien de atleten hadden aan het eind van de meerkamp hun persoonlijk record aan punten verbeterd. Daarbij moet zeker nog een aantal atleten genoemd worden. De uitzonderlijke prestatie van Daan van der Geer, die het voor elkaar kreeg om zijn hele 100 meter Horden race in driepas te lopen. En dat was zeker nog niet verwacht dit seizoen. Sebastiaan Pluimert, die zich op de 100 meter liet zien en onder de 13 seconden liep. De tweelingbroers Tim en Jesper Turenhout, die beiden een ijzersterke 1000 meter liepen en die volgend jaar naar verwachting helemaal gaan doorbreken op de middellange afstanden.

 

Bij de meisjes U16 was het minder spectaculair. Daarbij was het eerder de vraag wat Esmée de Ruijter zou gaan doen, want die had dit jaar nog niet veel wedstrijden gedaan. Na een lang seizoen, met veel wedstrijden voor Jill Munsterman en Tessa Verhoeven, was het de vraag of zij hun niveau van de periode voor de zomervakantie konden benaderen. Er waren niet echte uitschieters, maar Tessa verbeterde zich wel op de 80 meter Horden en bij het kogelstoten, en bijna bij het speerwerpen. Een Jill liet zien waarom zij de beste meerkampster was, door het winnen van 3 onderdelen en 4 keer als tweede te eindigen.

Het gebrek aan wedstrijdritme brak Esmée dan toch op. Hierdoor was de eindstand zoals verwacht met Jill als kampioen, Tessa als tweede en Esmée als derde.

 

En dan was er nog de poule. Het voorspellen wie er 1, 2, 3 of 4 op elk onderdeel zou worden. Het maximum aantal punten dat gescoord kon worden was 340. Het was tot op het eind spannend, omdat er altijd verrassingen zijn. De verschillen waren klein, maar uiteindelijk won Rafael met 272 punten, voor Tessa met 271 punten en Jill met 270 punten en Amber moest genoegen nemen met de vierde plaats met 268 punten.

 

Het seizoen zit erop. De 2e-jaars schuiven een groep op en worden nu wedstrijdatleet in de categorie U18. De 1e-jaars kunnen zich gaan opmaken voor een winter van hard trainen, met als doel het verbeteren van hun prestaties op alle onderdelen.

 

Alle atleten bedankt voor jullie inzet en aanwezigheid.

 

John van der Zwet.

 


 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven