Nieuws

Interview met penningmeester Mariska Janson

door
www.avdespartaan.nl

Dit interview is in 2023 door Peter Jonkheer afgenomen voor de Zaterdag Morgen Nieuwsbrief. Omdat Mariska als penningmeester haar vrijwilligerswerk voor de hele Spartaan doet ook zeer lezenswaardig voor alle andere Spartanen.
Laat je verrassen!


Mariska is, vlak voordat de coronapandemie uitbrak, lid van De Spartaan geworden. Hardlopen deed ze al een tijdje, maar het was niet haar eerste sport. Voordat ze regelmatig haar hardloopschoenen ging aantrekken, was ze vooral met balletje trappen bezig. Voetbal dus.


Op haar werk gingen haar collega’s meedoen aan de Dam tot Damloop. Dat leek haar wel wat en na die eerste kennismaking met het hardlopen, werden de voetbalkistjes al snel ingewisseld voor de hardloopschoenen. Mariska vertelt heel eerlijk en open dat ze toen heel slecht voor zichzelf zorgde. “Ik rookte toen bijv. anderhalf pakje sigaretten per dag en ging vaak veel te laat naar bed”.
 

Goed voor haarzelf zorgen is voor Mariska heel belangrijk, want ze heeft, wat psychologische begeleiding haar liet inzien, trekken van autisme, ADHD en bipolaire kenmerken. “Het is nogal wat”, reageer ik.

Het hardlopen helpt haar heel erg om de regelmaat, die in haar leven zo belangrijk is, te behouden. Het is mooi te horen hoe het hardlopen en sporten haar zo steunt om haar in de juiste balans te houden. Het verlangde half uurtje wordt anderhalf uur, maar op geen enkel moment kan ik, tijdens het fijne gesprek wat we hebben, me voorstellen, dat ik zit te praten met een vrouw die een aantal jaren geleden zo veel moeite had om zich bij elkaar te rapen.

Een grote steun is haar leven is haar man Jeroen, die we ondertussen ook bij onze club als lid hebben verwelkomd. Liefdevol noemt zij hem “haar rots”.

Het leven van Mariska is dus veel gestructureerder geworden. En dat werpt zijn vruchten op haar gezondheid en haar sportprestaties af.

En die prestaties zijn best indrukwekkend, want als je als betrekkelijke nieuweling al 3 uur 37 minuten op de marathon loopt (dit jaar tijdens de Rotterdam Marathon gelopen), dan kan je wel wat. En ook op de kortere afstanden kan Mariska bijzonder goed uit

de voeten. Op de baan liep ze al 12 minuten op de 3km en bij de 10km wedstrijden van de het Z&Z Circuit is de grens van 50 minuten al lang geslecht. Zij loopt in haar leeftijdscategorie bij de vrouwen al met de voorste mee!

Lachend vertelt zij hoe spannend zij die eerste Dam tot Damloop vond en dat zij bijna te zenuwachtig was om mee te gaan doen. Dat ligt al ver achter haar en nu we zien haar naam in de rubriek Wie Wat Waar zeer regelmatig. Ze is verbaasd, dat ze zo snel kan lopen en het maakt haar nieuwsgierig, waar de grens van haar kunnen ligt.

Zij heeft het reuze naar haar zin bij De Spartaan, “Het voelt alsof ik al heel lang lid van de Spartaan ben”. Ik heb het al van veel andere Spartanen gehoord, maar ongevraagd vertelt Mariska me hoe sociaal en betrokken zij de Spartaan ervaart. “In het begin vond ik trouwens dat rondjes lopen heel saai en ging ik het liefst trailen”, zegt zij. Hoe anders is dat nu voor de bijna 37 jarige Mariska. Die trailruntraining wordt vaak op de donderdagavond vervangen voor de baantraining met de midden- en lange afstand- wedstrijdatleten van De Spartaan. “Het resultaat is zichtbaar”, zeg ik, want niet alleen is ze sneller gaan lopen, haar looptechniek is sterk verbeterd! Ik hoef Mariska niet te vragen, of zij de komende tijd loopdoelen heeft. Ze gaat aan een aantal loopjes van het Oranje Circuit meedoen, gaat inschrijven voor het Zorg en Zekerheid Circuit en eind volgende maand gaat zij in Berlijn proberen, of zij wat minuutjes van haar PR op de marathon kan afhalen.

 

Sinds het begin van dit jaar zijn we Mariska ook gaan leren kennen als de penningmeester van de Spartaan. Zij geeft aan graag wat uurtjes vrij te willen maken voor de club waar ze het zo naar haar zin heeft. Ze is werkzaam als analiste bij Exact, een groot bedrijf wat boekhoud software maakt. Omgaan met cijfers kan ze dus wel en geeft zij aan:” ik vind werken met cijfers heel leuk”. Het bestuur geeft haar de tijd om zich goed in te werken als penningmeester en in de inwerkperiode kan zij rekenen op de assistentie van Hedwig van de Konijnenberg en Carlyn van Gijlswijk. Ik denk dat De Spartaan een goede opvolgster voor de vorige goede penningmeester, Leo Onderwater, heeft gevonden…

 

Dank je voor je tijd Mariska! Veel succes de komende tijd met al je mooie uitdagingen!

 


 
www.avdespartaan.nl
De Commissie Recreatie Atletiek organiseert ook dit jaar weer een zomerfeest! Het markeert het einde van het loopseizoen en de start… Meer >
 
 
 
 
 
AV De Spartaan,
Sportpark Ter Specke
Spekkelaan 8
2161 GH Lisse
Kantine: 0252-415350
KvK-nummer: 40445661
BTW-nummer: NL803988217B01
Terug naar boven